9.1.2016

Mörketiden 2016

Oon viettänyt kolme edellistä vuodenvaihdetta Etelä-Norjassa. Syitä on ollut monia, mutta yksi iso asia on ollut myös se, että pohjoisessa on ihan helvetin pimeetä tällä hetkellä. Kaamos on napapiirin korkeudella synkkä, mutta sekin tuntuu valoisalta sen jälkeen kun viettää useamman päivän kolme longitudia pohjoisempana.

Jotain pystyy kuitenkin aina tekemään, ja jos ei muuta, niin ainakin nukkumaan 14 tunnin yöunia - ja kiipeämään jotain tarpeeksi lyhyttä. Otsalamppu ei irronnut kypärästä kertaakaan.Narvikista reilu tunti pohjoiseen löytyy yksi helpoiten lähestyttävistä talvikiipeilymestoista, missä näillä leveyksillä oon käynyt. Sjøvegan-nimisen järven rannalla on ensinnäkin yksi loistava 200-metrinen vitosen putous, Flågbekken, jonka kävin kiipeämässä Rikun kanssa pari vuotta sitten, ja sitten toinen selkeä kohde on Guy Lacellen 2007 avaama Pull Harder You Fat Bastard (kuvassa keskellä), jolla on pituutta noin 80 metriä ja vaikeutta jotain seiskan ja kasin väliltä. Olin käynyt kopaisemassa Lacelle-vainaan linjaa jo 2011, jolloin se oli kuitenkin käytännössä jäätön verrattuna viimeviikkoiseen.

Linjana Pull Harder... on aika ideaali mikstareitti: eka pitchi on jyrkkää kaltsia, jonka jälkeinen kakkospitchi menee kokonaan loppua kohden paksunevalla jäällä. Vähän niinkuin mikstareittien idea on alunperin ollutkin: kalliota on kiivetty, jotta on päästy ylempänä oleviin makeisiin jäämuotoihin kiinni.

(c)Mira
Kiipesimme molemmat ekan pitchin jonka jälkeen jatkoimme yhdessä vielä jääpitchin. Aivan loistava päivä, tai mitä sitä valoa nyt oli se pari tuntia.

(c)Mira
Flågbekkenin jälkeen jatkoimme joitakin laaksoja pohjoiseen. Ammuimme yhden hutilaukauksen erääseen kuivaksi paljastuneeseen laaksoon, jonka jälkeen päädyimme Iselvdaleniin, josta löytyi jääkiipeilyä makeassa rotkossa. Ja kumma kyllä, toinen pari kiipeilijöitä. Eivät olleet kuulemma ikinä nähneet ketään muita siellä.

Miraakkeli kakostelee Iselvdalenissa

 Storfjordi mørketidenillä! Iltapäivän puolellahan tässä jo ollaan.

Lyngseidet

 Vaikka periaatteessa keskipäivällä tuntuukin valoisalta, niin kuvista näkee lopulta kuinka vähän sitä valoa on. Kamera joutuu ampumaan ihan hullun korkeilla ISOilla ja kohina käy (Kåfjord).


Loppuun vielä vähän kotimaista mörkketideniä:

 Ruskea Virta joulun välipäivinä

Mulla oli ihan varma haju että nyt tämän alkukauden lämpötilojen huopaamisen ja soutamisen takia Markkinavoimien pilari tulee maahan asti, ja se tuli! En oo ikinä nähnyt sen tulevan  näin alas, ja oonkin oikeastaan odottanut vuosikausia että pääsisin joskus kiipeämään sen pelkällä ruuviräkillä. Hyvä reittihän se on kalliostartillakin, mutta koska se variaatio tulee niin sivusta niin tämä tuntui vähän niinkuin omalta reitiltään.

(c)Riku Lavia

 Lopuksi pari kuvaa Ennistä crushaamassa Lucky Luke:a! 


 Hilirimpsis!

Brrrrr! Mä en ainakaan vetäis jalkaan.


0 kommenttia: