28.4.2015

Máttačorru traverse


Máttačorru traverse on helppo hahmottaa kartalta: Narvikin eteläpuoleiset vuonot, Beisfjord ja Skjomen, yhdistyvät pohjois-eteläsuunnassa yhdellä pitkällä ja nätillä harjanteella. Harjanne alkaa pohjoisen päästä suositulla topptur-mäellä eli Tverrdalsfjelletillä (1238m), josta alaslaskemisen sijaan jatketaan etelään Máttačorrun kolmen huipun (1457m, 1272m, 1440m) kautta kohti Suorjecohkkan latvaa (1534m). 

Topotettu reitti menee Suorjecohkkalta alas Skjomeniin, mutta koska olimme liikkeellä yhdellä autolla (ja emme halunneet edes miettiä taksin hintaa), päätimme hiihtää laakson pohjaa takaisin autolle. Double the distance, double the fun?

Karttaruuduista päivälle tuli mittaa reilu 23km, joten pari tuntia meni ylitöiksi. Suosittelen ottamaan messiin myös sen kolmannen ruisleivän.


 Päälle tonnissa oli aika talvista vielä. Olin haaveillut t-paidassa skinnaamisesta mutta haaveeksi jäi. Kerrankin sille extrafleecelle oli jotain käyttöä!

 Tälle reitille ei kannata lähteä freeridehommat mielessä. Kyseessä on enemmän bootpack-heaven

Taustalla häämöttää startti eli Beisfjordin laakso

Tverrdalsfjellet - Máttačorru

Reitiltä on suurimman osan aikaa loistavat näkymät Saimmacohkkalle (1428m). Tässä on ainakin pari reittiä, luonnollisesti kuusplussaa ja noin parikymmentä pitchiä

Reitin ainot teknisemmät osuudet ovat Máttačorrun toppien välissä olevassa jontkassa. Ilman parempaa tietoa me oltiin varustauduttu 30-metrisellä köydellä, joka nyt sitten oli karkeasti arvioiden puolet siitä, mitä olisi kannattanut olla. Lumitilanne oli jokatapauksessa ilmeisen optimaalinen, koska räkkiä ei tarvittu ylösmenemiseen kertaakaan. Meillä oli liidaajalle kaksi hakkua, mutta yksi olisi riittänyt mainiosti.

(c)Mira
 Tekniseen pätkään kuului myös laadukasta downclimbingiä

(c)Mira
 Ei mennyt vapaasti; Mira vetää piissistä

 Se on muuten hämmästyttävän lyhyt matka minkä 30 metrisellä letkulla laskeutuu

 Se ei paljoa haittaa kun valoa riittää ja laadukasta harjannetta on tampattavaksi

Meillä oli ilo vedellä alempana edellispäivän partion jäljillä, mutta harjanteella jouduttiin tekemään omaa polkua 2-5 metriä näiden jannujen jäljen viereen. Miksi? Niiden jälki meni ihan käsittämättömän reunalla, joka oli cornicea suurimmalta osalta matkaa. 

Noin 3/4 matkassa tuli tämä vastaan - joku jätkistä oli dipannut lipasta läpi, ja jäljistä päätelleen jäänyt sauvoista kiinni. Tämän pisteen jälkeen näittenkin jannujen jälki alkoi ottamaan vähän etäisyyttä reunaan. Huhhuh.

Paikallista blosista

Office hours have ended


Lappviktinden vasemmalla ja oikealla Gangnesaksla

(c)Mira
Maali!

Loppuun vielä parit randoruudut:

Samppa rännittää

Navigation skiing, en muista missä

Brensholmen

Perushyvää sinkkiä Koppangsbreenillä

(c)Akipaki
Joku rännan jollain tindenillä, jossain dalenissa

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jes! Varmasti asiallista toning&conditioning -jumppaa lähestyvää mankini-kautta silmällä pitäen.

- Nääsvillestä terveisiä, Dennis.

tapsa kirjoitti...

mulli sano että reisi on uus selkä!

mulli kirjoitti...

Kyllä! Jos ei mee, niin pitää painaa vähän enemmän jalalla. Dennis koska tuut näyttään uusimmat etelän kotkotukset tänne susirajalle???