5.6.2014

Kysymys greideistä

Moro Tapsa!

Julistit tuolla eräässä kirjoituksessasi, että sinua voisi kiusata kysymyksillä. Ja kun vastasitkin jo viinin sulana pysymiseen ja henkilökohtaisesti en tarvitse kampaamopalveluita, niin ajattelin kokeilla kepillä jäätä ja kysyä M-greideistä. En osaa yhtään ajatella, että onko tämä miten helppo tai hankala kysymys. Mennään silti.

Eli, onko M-greidejä mahdollista hieman valaista? Kuinka hankalaa on vaikkapa M9? Ja meneekö asteikko edes niin alas, että sieltä löytyy alkavalle kivenhuukkailijalle kiivettävää? Onko olemassa M1? Vai tarkoittaako se sitä kohtaa mäessä, joka kävellään ylös hakut ja raudat repussa?


Kysyn asiaa siksi, että yritän vähän saada edes jonkinlaista käsitystä noista äMmistä. Helpoin ja fiksuin tapahan on se, että menee katsomaan ja kiipeämään niitä mikstalinjoja. Siitähän se alkaisi avautuman. Mutta lähin minulla tiedossa oleva linja on 200 km päässä (Suentassu M9) ja siitä seuraavat löytyvät Käärmerakasta.

Olemme kaverin kanssa vierailleet eräällä kalliolla, johon muodostuu yksi meidän seudun harvoista jääputouksista ja ainoa pystypilari. Siellä on tiettävästi kautta aikojen jo kiivetty, mutta sitä pilaria. Itse kuvittelen näkeväni kalliolla kivisiäkin linjoja ja niitäpä sinne on myös jo hahmoteltu. Harmillista on vain se, että paikka on matala, joskin sitä keskivertoa mitä näiltä seuduilta yleensä löytää. Hyvänä puolena on se, että sinne voi heittää sen perusyläköyden ja vaimon alas varmistamaan. ;)

Aikanaan kun saadaan projekteja kiivettyä, niille olisi kiva antaa jo jonkinlainen greidiehdotus. Siksi kysyn greideistä.

Suuret kiitokset jo tässä vaiheessa kaikesta mitä pystyt kertomaan.

-------

Moro!

Ensinnäkin, pikku disclaimeri tähän väliin. Nyt tulee paksua ja pahasti subjektiivista huttua aiheesta, jonka painoarvo onneksi vähenee kiipeilyvuosien mukana. Älkää lukeko niinkuin piru raamattua - ne on vaan greidejä - ja tiedän, että moni niitä rakastaa, mutta siihen auttaa aika, ja ennenkaikkea kiipeilymetrit. Paitsi jos asut Göteborgissa.

Ja jos oot ihmetellyt, että missä ihmeessä se vastaus viipyy, niin se johtui vain siitä, että muistin sun kysyneen WI-greideistä. Mulla meni pasmat niin sekaisin, kun yritin miettiä pääni puhki jotain mielipidettä WI-greideihin, että en uskaltanut avata sun sähköpostia enää toista kertaa. Mutta kysymys koskikin M-greidejä? No hei, helppo tämäkään ei ole, ja tästä vastauksesta on todennäköisesti vielä vähemmän hyötyä kuin tästä  Wikipedian artikkelista, mutta yritän silti. Ja annan ennenkaikkea mielipiteeni, ja se ei ole yhtään sen enempää. Mutta sitähän juuri kysyitkin.

Oukkidoukki, pari sanaa pohjustukseksi. Voiko reittejä greidata sanallisen kuvauksen perusteella, ilman kokemusta? Ei oikein voi, mun mielestä. Mutta mikään ei estä yrittämästä - miksi se ketään haittaisi, sinun reittisihän se on. Sinun arvauksesi ilman kokemusta mikstagreideistä on jokatapauksessa tuhat kertaa arvokkaampi kuin minun arvioni kuvan perusteella 500 kilometrin päästä. Miksi?

Palataan alkuruutuun. Kiipeilijä kiipeää reitin ensimmäisenä, ja niin halutessaan antaa jonkun arvion se vaikeudesta. Kun joku muu kiipeää sen, hän voi halutessaan myös antaa arvionsa sen vaikeudesta, omaan kokemuspohjaansa nojautuen. Paino sanoilla kun joku muu kiipeää sen.

Reittejä on erinäisillä foorumeilla greidattu vuosien saatossa sen verran paljon näppiksen varresta, että mulla välillä etoo. Kiipeily on herrasmies- ja -naislaji, ja sellaisena toivon sen säilyvänkin - ja se tarkoittaa myös reitin kiivenneen ihmisen mielipiteen kunnioittamista, etenkin jos sitä ei ole itse kiivennyt. Alas- ja sivullegreidailuihin on tottakai täysi oikeus heti kun ketjut kilahtaa tai ylämäki loppuu - mutta vasta ja ainoastaan sitten!

Siksi sinun osittainen arvauksesi tulee olemaan eniten oikeassa sen reitin suhteen - se numero tarkentuu, jos on tarkentuakseen, mutta se ei ikinä tule muuttamaan hyvää reittiä huonoksi. Joten ota rauhallisesti. Koitan kuitenkin antaa aseita siihen arvaukseen.

Mutta mulla on oikeasti sama ongelma kuin sulla. Piti mua kokeneena tai ei, niin sen varmasti jokainen ymmärtää, että siitä täysin riippumatta minkä kiipeilyn alalajin omakseen eniten kokee, niin eniten konsensuksella greidattuja reittejä tulee kiivettyä boulderoimalla tai sporttikiipeilemällä. Sen jälkeen ehkä trädi, ja jossain kaukana niiden takana mikstareitit. Ihan vaan siitä syystä, että vaikka mäkin kuinka mieltäisin itseni nimenomaan mikstakiipeilijäksi, niin valtaosahan munkin kiipeilystä määrällisesti mitattuna on boulderointia, sen jälkeen sporttia etc. Boulderia ja sporttia tässä on lähettyvillä eniten, ja niin se on käytännössä varmaan melkein missä tahansa. Ja bouldereita ja sporttireittejä kiipeää niin muu monikin, ja niillä on valtavasti toistoja - ja jonkinlainen konsensus greidistä, ja ennenkaikkea greideistä. Mun kokemuksella tilanne ei ole sama mikstagreideissä, ainakaan pohjoismaissa.

Itseasiassa, jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin mä en oo edes Rollon keivillä törmännyt niin isoon hajontaan greidaamisessa kuin mitä M-greideissä on tullut vastaan (ja keivillä on muuten käytössä ainoastaan neljä väriä). Tässä pitää tietenkin ottaa aina se huomioon, että olosuhteet vaikuttaa tähän asiaan. Niin hajanaisia kaikki ämmät ja wee-iit tuntuu silti olevan, että en jaksa niille kovin kummoista painoarvoa antaa oman kehittymisen tai kehittymättömyyden mittarina. Mutta kyllä ne auttaa sen suunnittelussa, että mihin sitä aamulla starttaa, ja siihen ne kai pitäisi olla tarkoitettukin.

Kysymykseesi vastatakseni mulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kuvailla sitä, miltä joku mikstagreidi tuntuu vaikeutensa puolesta verrattuna johonkin kalliogreidiin. Se ei ole hyvä eikä tarkka tapa, ja sen takiahan näille eri alustoille nimenomaan on omat greidinsä, koska ne on eri lajeja. Asiaa hämärtää myös se, että mä en omasta mielestäni ole parhaimmillani kalliokiipeilyssä. Näitä vertailujahan on tehty vuosikaudet, ja niistä on aina joku eri mieltä - ja niin on varmasti tästä munkin vertailusta.

Alussa mainitulla Wikipedian artikkelilla voi mun mielestä hakea suuntaa, jos puhutaan noista alkupään greideistä. Jos taas puhutaan esim. vuoristossa olevasta sketsy-spinari-epic-stoke M6:sta, niin ollaan jo eri skaalalla, ja samoiten ton M- ja WI-greidien rinnastuksen voi työntää suoraan roskiin, se on mun mielestä suomeksi sanottuna täyttä paskaa. WI6:sta ylöspäin ollaan ns. herran hallussa ja sillä ei ole mitään tekemistä edes huonosti varmistettavan kaltsi-M6:n kanssa. Enkä ole tosiaan ihan varma että voinko edes väittää ikinä kiivenneeni sellaista. WI:n vertaamisessa yhtään mihinkään ei ole mitään järkeä, sillä siihen tulee liian monta aspektia lisää peliin. Jos vaikeeta WI:tä pitäisi johonkin verrata, niin lohikäärmeen kesyttäminen voisi olla semmoinen sopiva urheilulaji siihen hommaan. Mutta ei mennä siihen nyt, vaan mennään siihen sporttireittien ja mikstareittien vertailuun.

M7: jos lähen kiipeämään hyvin pultattua M7:aa, oletan sen pumppaavan kutakuinkin samalla tavalla kuin jos lähtisin kiipeämään hyvin pultattua 7a:ta. Plus miinus pari plussaa tai miinusta sinne tänne.
M8: jotain ylläolevan ja allaolevan väliltä
M9: mä niputtaisin tämän vastaamaan työstön määrässä roundabout 7c:tä. Näin se on ainakin mulla toiminut, jos jollakulla muulla toimii eri tavalla niin silleen sitten.
M10: tämän mä niputtaisin työstön määrässä vastaamaan, mitäs muutakaan kuin 8a:ta. Tarpeeks kauan kun oon jaksanut hakata päätä seinään, oon kiivennyt M10:n ja 8a:n. So simple, ja kaks tasagreidiä vierekkäin miellyttää aina järjestykseen taipuvaista ihmistä. Jollainen mä en tosin ole.

Jos tätä taulukkoa extrapoloisi ylöspäin, niin maailman vaikeimmat mikstareitit asettuisivat ranska-ysin pintaan vertailussa. Sitä luokkaa ne jannut sporttia kiipeekin, joten kai se on jossain määrin loogista.

Tälle skaalalle kuvittelen myös  saavani  kiipeämiäni reittejä sopimaan. Mutta kun niitäkin on niin monen vuoden ajalta, ja ihminen muuttuu sinä aikana joissain asioissa paremmiksi, ja joissain huonommaksi, niin se on oikeasti pelkkää kuvittelua. Tähän tarvittaisiin sitä konsensusta, jota ei ole.

Mankisen Suentassu (M9) lienee semmoinen aito suomalainen benchmark-mikstareitti massiivisella viidellä toistollaan - ja ennenkaikkea laadukkuudellaan. Kun kiipesin sen, olin muistaakseni edellisenä kesänä just kiivennyt ekan 7c:ni Niemiselissä. Ja sivuhuomautuksena, 7c:stä on muuten helvetisti pidempi matka 8a:han kuin 7b:stä 7c:hen! (Kuten myös M9:stä M10:iin..).

Mutta mitä me tehdään sen sun reitin kanssa? Laita jotain. Niinkuin sanoin, se ei hyvää reittiä muuta miksikään.

P.S. Tämän lyhyehkön vastauksen kirjoitettuani käytin hetken myös tän asian googlaamiseen. Samanlaisia vertailuasteikkoja löytyy verkosta paljon, ja M10:n vertautuvuus niillä asteikoilla vaihtelee 5.12:sta 5.14:aan. Että silleen. Jo pelkästään sen perusteella ei tarvitse ihmetellä mikstagreidauksen hajontaa. Mutta hyvää asiassa on se, että se kyllä tarkentuu - ajan ja konsensuksen kanssa.

Tällainen kiipeilynumerokimara on varmaan parempi lopettaa rehellisiin kuusplus-kuviin.


First things first


Boom - back to basics at Baugen


Alexis 6+, 250m


Kesäkeli ylhäällä vaikka lumiraja oli vielä jossain satasessa
Mulli menettää Baugen-neitsyytensä exit crackillaUlpu (ja Juha) toppaamassa Hålvmanerissettiä


Mannen med Ljåen 6+, 250m


Mullin siirtymäriitti oikeaksi kiipeilijäksi


Ljåen - suom. viikate. 40 metriä alakilariksi kaatuvaa leiskaa plus 19,7 metriä perus kikkailua. Parempaa pitchiä kauden alotukseen on vaikea hakea.


Tamokissa pääsi suksille suoraan autolta vielä 1.6

(c)Mulli
Käytiin kattomassa whiteouttia Tamokfjelletillä.


Onko mielessäsi joku talvikiipeilyyn liittyvä kysymys? Miten kuohuviini pysyy sulana Korouomassa? Missä kannattaa käydä kampaajalla Rovaniemellä? Lähetä kysymyksesi rollomixed at gmail piste com!

4 kommenttia:

tapsa kirjoitti...

muutin

Ylös- alas- ja sivullegreidailuihin on tottakai täysi oikeus heti kun ketjut kilahtaa tai ylämäki loppuu

>

Alas- ja sivullegreidailuihin on tottakai täysi oikeus heti kun ketjut kilahtaa tai ylämäki loppuu

, koska tarkoitin allaolevaa

Juuso Raekallio kirjoitti...

Hei hoi. Mites ne Krukonogin kilkkeet? Mitäs soot testannu ja miten on toiminu?

tapsa kirjoitti...

moro juuso,

joo on se tulossa:) mullon noi PF2 ja PF2(A) :t + fruittarien raudat ja vähän muuta kilkettä. A:lla en kerenny kiipee tälle kaudelle. hyvää ja stydiä tavaraa, kiertojäykkyys terissä ihan jotain muuta mutta luonnollisesti penetraation kustannuksella, mutta ei tota terää oo jäälle tehtykään. kalliota puree niinku vihanen koira.

Juuso Raekallio kirjoitti...

Jaha jaha. Kauheesti lisäkymysyksiä, mutta kirjotas ny ensin niin kysyn sitte. Täytyy varmaan tilailla itelleki jotku ens kaudelle.