11.2.2014

Kysymys hakoihin liittyen

Deer Söör,

Sä kun tiedät tosta talvikiipeilystä, niin nyt tarttis mielipidettä. Mun touhu on nyt edennyt siihen pisteeseen, että ilmeisemmin olisi jotain kiinteää syytä lisätä räkkiin. Joulun aikaan pitäisi yrittää nousuja eräälle matalalle kalliolle, joka luultavimmin on enimmäkseen kiveä ja vähemmässä määrin jäätä. Aiemmilta pakitteluilta opittuna siellä olis syytä olla jotain pientä rautaa kun ei kiilat enää uppoa. Halkeamaa on kyllä, mutta ohutta. Mulla ei ole yhtään hakaa ja varsinainen kysymys lienee sen suuntainen, että mikäs niistä olis semmonen "aloita tällä, mutta älä syytä mua paketti"? Peckereitä? Kokkareita? Jotain muuta? Unohdanko koko jutun?

Pekka


Morjens Pekka,

ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta - toimitus on ollut kiireinen ulkokiipeilyllisten asioiden parissa (siis ei pelkästään ulkokiipeilyn vaan myös kiipeilyn ulkopuolisten).

Mikäli ymmärsin oikein, niin kysymys koskee nyt nimenomaan lyötävää tavaraa, joka on tarkoitus laittaa sisään vapaasti kiivettäessä, eikä edellisestä piissistä roikkuen (a.k.a tekno), eli siis että mitä kannattaisi hankkia ensimmäisiksi haoiksi "skandinaaviseen" trädimikstaan (=paskasia halkeamia!). Oletan, että muuta räkkiä kuitenkin löytyy - kiiloja mikrokiilat mukaanlukien, kamuja C3:sta ylöspäin. Ne on kuitenkin se räkin selkäranka, jolla suurin osa varmistamista tapahtuu, ja jotka on aina suotavampia nopeutensa ja kalliota hajoittamattoman luonteensa takia.

"Selkärangan"  lisäksi mulla lähtee yleensä mukaan seuraavat lyötävät tavarat (olettaen, että en tiedä mitä on tulossa, ja kivi on jotain huonompaa kuin kuivaa ja bulletproofia graniittia, kuten mulle rakkaissa paikoissa yleensä on):

Jäähaka (BD Spectre, DMM Terrier, etc)
Iso Peckeri (isoin tai toiseksi isoin BD)
Kohtuu lyhyt Knifeblade (tai vastaava)

Eli toisinsanoen kolme piissiä tästä valikoimasta, vähän reitistä riippuen (on siellä yksi v-cornerikin kyllä valikoimassa):


Ei muuta - ja keskimääräinen käyttöaste on varmaan myös tuossa järjestyksessä. No, perusteluita? 

Jäähaka: Ensinnäkin, jos Spectrestä ylöspäin katsotaan halkeaman kokoa, niin sitten pitäisi saada jo kiila sisään. Ei tosin #1 DMM, mutta siitä pari kokoa alaspäin niin ollaan jo jäähaan paksuudessa. Niitä voi "rohkaista" hakun terällä/vasaralla jos ei meinaa mahtua. Jäähaka on mulle vähän samanlaisessa asemassa kuin kesäisessä Norjassa kakkosen camalotti - työhevonen. Jäähaka on pommi ohuessa, mutta kohtuu syvässä halkeamassa, ja etenkin jäinen ja likainen halkeama suorastaan kutsuu Spectreä luokseen. Sen saa myös monesti turffiin jääneeseen hakun koloon, jonka jälkeen sitä voi upottaa sinne vähän lisää (en ota kantaa kestävyyteen). Sen voi tietenkin myös laittaa jäähän, mutta silloin ei todellakaan puhuta jääruuvin korvikkeesta - se lähtee irti, lupaan. Lähtee se irti sieltä turpeestakin, mutta ei siellä kukaan tippuisi muutenkaan. Mutta halkeamassa se voi kyllä pysyäkin. Highly recommended, osta ainakin yksi tällainen.

Peckeri: jäähakaa ohuemmat pysty-/vinohalkeamat. Peckeri toimii kuten jäähakakin, mutta ohuemmissa ja lyhyemmissä halkeamissa. Niitä on varmasti tiedossa jos sille jäähaallekin on käyttöä. Osta tällainenkin.

Knifeblade: jos se olisi pystyhalkeama, niin tykkäisin ylläolevista enemmän, mutta vaakahalkeamassa perinteisempi haka lienee parempi. Mun kokemuksen perusteella, ja sillä alustalla millä mä useimmiten kiipeän, niin lyhyille tällaisille on enemmän käyttöä kuin pitkille. Siksi mulla onkin yleensä räkissä korkeintaan yksi lyhyt perinteinen haka. Lisäksi hakulla haan lyöminen sisään ei ole sama asia kuin painavalla vasaralla - lyhyempi on helpompi asettaa (mutta tottakai se on myös heikompi).

Näistä kolmesta vaihtoehdosta huonoin on mun makuuni knifeblade, mutta se johtuu siitä minkälaiseen kiipeilyyn oon vihkiytynyt. Mun kokemuksen perusteella peckerit ja spectret on  helpompia operoida yhdellä kädellä kuin perinteiset haat. Niin ja kannattaa muistaa se, että peckerin vaijeri kestää vain 2kN.

En voi muutenkaan suositella yhteenkään näistä tippumista. En ole itse ikinä tippunut jäähakaan tai peckeriin, pommeihin hakoihin kylläkin. Kaveri tippui kerran jäässä olleeseen Spectreen, ei pysynyt.

Lisäksi haluan vielä mainita heksat. Ne on tietyllä tavalla myös lyötäviä - etenkin paskaisissa halkeamissa. Pari rohkaisulyöntiä perään, niin pysyy varmasti paremmin, eikä köysi pääse irroittamaan varmistusta.

Happy turfing!

Meikä jumppamassa jotain roinaa sisään Borkalla


Onko mielessäsi joku talvikiipeilyyn liittyvä kysymys? Miten kuohuviini pysyy sulana Korouomassa? Missä kannattaa käydä kampaajalla Rovaniemellä? Lähetä kysymyksesi rollomixed at gmail piste com!

2 kommenttia:

tuksu kirjoitti...

erikokosii naruja mukaan kenties myös, tietysti en nyt suosittele niitä halkeamaan tunkemaan, mutta ainakin joskus niitä voi saada ohuidenkin puikkojen taakse yllättävän lujasti ainekin jos veto tulee suoraan alaspäin. Ei saatu vetämällä sellasta nakkisormen paksusta puikkoo rikki 3staan? tietysti naru pitää laittaa silleen et paino jakautus siihen puikon juureen god knows mut ehkä parempi ku ei mitää

tapsa kirjoitti...

... kyllä ehottomasti joo, itellä tosin aina ohkasta slingiä päällä eikä naruja. ja ablakovihuukki sillälailla valjaissa, että pystyy operoimaan yhellä kädellä = pujotushommissa joskus korvaamaton