27.11.2013

Kysymys kengistä ja hakuista

Terve Tapsa.

Viime talvena kyselin softshellhousuista ja tänä vuonnaolis tarkoitus päivittää kengät ja mahdollisesti hakut.

Nyt saat sitten kehua Baturoita oikeen olantakaa. Viittisitkö pistää plussia ja miinuksia kyseisistä kengistä? Ja minkä kokoiset kannattas hankkia (sun jalan mitta kun paino jalalla / baturan koko)? Vaihtoehtoisesti olen kattellu noita Scarpan Phantom Guideja. Onko sulla tai sun kavereilla kokemusta noista Phantomeista? Olis kiva kuulla kommentteja.

Ja sitten hakkuosasto. BD Fusion vs. Petzl Nomic. Sen verran kokemusta kyseisistä hakkuista, että itelle tuo Nomicin swingi on helpompi. Miten noissa kestävyysero esim. mixtaa kiivetessä. Muutenkin voi heittää kommentteja hakkuista. Nykyiset hakut Viperit mitkä nyt ei ole huonot suoralle jäälle.

 Terveisin,

Anonyymi hakkuilija


Hellurei ja hellät tunteet!

Baturaa on helppo kehua. Se johtuu siitä, että se on helvetin hyvä jääkiipeilykenkä - etenkin niihin olosuhteisiin, missä mä suurimmaksi osaksi kiipeän. Faktoja kehiin: se on kevyt, se on tarkka, ja se on lämmin. Se on Sportivan mallistosta ehdottomasti mun käyttötarkoituksiin sopivin kenkä. Miten se vertautuu sitten muihin vastaaviin kenkiin, kuten mainitsemiisi Phantomeihin? Mulla ei ole valitettavasti omakohtaista kokemusta, mutta Danella on. Cold Thistlestä löytyy useampi A4:nen eeppisiin mittasuhteisiin menevää kenkägaynessiä. 

Baturoita on ollut markkinoilla jo useampi eri sukupolvi. Mulla on ollut niistä käytössä kaksi: ensimmäinen ja viimeinen (2.0 GTX). Niiden väliin jäi Batura "Evo". Ykkös- ja kakkos-Baturoista haluan sanoa sen, että ne eivät ole sama kenkä. 2.0 on mukavampi mutta yhtä tarkka (ykkönen kipeytti mun kehräsluut esim. poikkaria tehdessä rinteessä), siinä on kalvo, ja vetoketju joka kestää. Ykkösen ominaispiirteitä oli nimenomaan se kalvottomuus, joka sitten on hyvä tai huono juttu täysin käyttöympäristöstä riippuen. Kalvottomuuden etuina tietenkin parempi kuivuminen, haittoina helpompi kastuminen. Nykyisellään olen kyllä tyytyväisempi 2.0:n kalvoon ja sen toimivuuteen. Sen voi melko huoletta upottaa putouksella vesisuihkuun. Tiedän, että ykkösen vetoketjuja meni paljon paskaksi, mutta itse en sitä rikkonut. Voimalla saa kyllä mitä tahansa rikki.

Batura ykköstä ei todennäköisesti ole enää markkinoilla (paitsi käytettynä), mutta Evoa voi hyvinkin olla. Siinä on parempi vetoketju kuin ykkösessä, ja ei kalvoa. Nilkan tuentaan en osaa ottaa kantaa.

Kokohommista vielä se, että mun jalka on 27 mondo ja Baturat on 42 1/2. Suosittelen silti sovittamaan.

No sitten ne hakut. Hyvät hakut on ne mistä sä tykkäät tai mistä sä päätät tykätä. Todennäköisesti et saa paskaksi kiipeämällä mitään, paitsi teriä. Mun suurimmat "vammat" hakuissa on olleet Ergoihin ilmestynyt naksuminen painottaessa, ja BD:n Fusioneista satulasta irronnut pienen pieni pala (linkki). En ole kuullut ikinä keneltäkään kaveriltakaan hajonneesta hakusta - tarkoittaen sitä, että hakusta hajoaisi joku niin oleellinen metallinen osa tai kohta, että sitä ei voisi enää alkuperäiseen tarkoitukseensa käyttää. Muoviosat, kuten kahvat ja liipaisimet ottavat osumaa kalliolla, mutta niitä pystyy yleensä paikkaamaan. Jos hakkaa paljon pitoneja ja sattuu olemaan silmissä hajataittoa, voin suositella myös hakun varren yläpään teippaamista paksulla kerroksella sähkäriä tai jotain vastaavaa joka kestää ottaa vähän runtua. 

Oon joskus kelannut, että ydinsodan jälkeen ainut jäämistö ihmiskunnasta on jäähakut, kun ne  tuntuu kestävän mitä vaan drytoolauksesta kaakelinpurkuun. Mutta nyt kun muistelen tarkemmin, niin viime tai toissavuonna jollain taisi kyllä katketa hakku IWC:ssä, eli ehkä se on tehoista kiinni.

Mun mielenkiinto BD:n hakkuja kohtaan on enemmän sattumankauppaa kuin tietoinen päätös. Ostin ekat Bläkkärit sen takia, että ne näytti mun mielestä makeilta. Tuskinpa olis ykskään reitti jäänyt kiipeämättä sen takia että olisikin ollut Petzlit kädessä. BD:n hyvinä puolina on mun mielestä terien nopea vaihdettavuus, ja se ettei niitä vaihtaessa ole kovin montaa mutteria ja pulttia joita hukata. Tällä on merkitystä taas siksi, että BD:n teriä (Laser) oon valitettavan monet saanut poikki reitillä, ja reitillä terän vaihtaminen on eri asia kuin olohuoneen lattialla. En tiedä pärjäiskö sitä sitten ilman vaihtoteriä jos kiipeis Petzlillä? 

Fusionin, Nomicin ja Viperin svingi on jokainen omanlaisensa. Rohkenisin myös väittämään, että yhdenkään laatuhakun svingi ei ole sellainen, etteikö sitä jokainen halukas pystyisi oppimaan. Jokainen pyörä ja suksetkin on aina erilaisen tuntuiset, kun ne on alla ekaa kertaa. Mitä käppyrämpi hakku, ja mitä agressiivisempi terä, sitä enemmän svingin pitää koukata lopussa ylhäältä alas. Käppyrähakkujen svingi kiertää teorian tasolla etusormen ympärillä, kun taas suorempien, kuten Viperin ja Quarkin svingi kiertää taas pikkurillin ympärillä. Teorian tasolla tekisi mieli myös sanoa, että Viperin/Cobran ja Quarkin svingi on helpompi kuin käppyröiden.

Fusionit on sitten myös painavammat kuin Nomicit. Joku voisi sen ottaa huonona puolena, minä taas tykkään sen svingistä. Jos jaksan raahata vajaa 80-kiloista ruhoa niillä hakuilla ylöspäin niin kai mä jaksan sitten myös ylimääräistä sataa grammaa vähän heilutella pään päällä. Oletan kuitenkin, että tarkoitat uutta vihreää Fusionia etkä vanhaa oranssia. Vanhempaa mallia en voi suositella jäälle kellekään muulle kuin niille, jotka sen tietävät haluavansa.


Onko mielessäsi joku talvikiipeilyyn liittyvä kysymys? Miten kuohuviini pysyy sulana Korouomassa? Missä kannattaa käydä kampaajalla Rovaniemellä? Lähetä kysymyksesi rollomixed at gmail piste com!


(c)Riku Lavia
Kärmerakka, alkukaudesta. Hyvää maastoa oranssille Fusionille.

(c)Riku Lavia
(c)Riku Lavia
(c)Riku Lavia

(c)Mira
Ruskea virta, viime viikonloppuna. Hyvää maastoa vihreälle Fusionille.

8 kommenttia:

Lauri kirjoitti...

Moro!

Scarpan kengistä vielä sen verran, että kannattaa kokeilla sekä guidea että ultraa, niissä on hieman erilainen lesti vaikka saman malliston kenkiä ovatkin! Guidet ovat varmaankin hieman lämpösemmät kuin ultrat, kun painoa on jokunen gramma enemmän. Ite oon kiivennyt ultrilla nyt vuoden verran, ja kyllä niissäkin pysyi mun kertaalleen paleltuneet varpaat lämpösenä korouoman -15 keleillä, kun ei liikaa seisoskellut hangessa ja jauhanut paskaa reittien välillä.

Baturoilla en oo koskaan kiivennyt, mutta aiheeseen perehdyin ja baturoitakin useamman kerran sovitin silloin kun uusia kenkiä olin ostamassa, tässä vielä joitakin pointteja jotka jäivät mieleen:
-baturassa on gore kalvo, scarpoissa ei oo kalvoa, on tuntunut silti pitävän vettä toistaseks hyvin ja kuivuu nopeasti jos pääsee kastumaan
-batura on jäykempi kenkä, kivempi kiivetä, ikävämpi kävellä
-scarpoihin ei ihan kaikki jääraudat istu kun nyrkki silmään, petzl & grivel sopii ainakin hyvin. Baturoihin ilmeisesti menee mitkä vaan hyvin

All in all, nää molemmat kengät ovat varmasti pirun hyviä, itse päädyin scarpoihin vain paremman istuvuuden vuoksi. Käy kokeilemassa kaikkia ja osta ne jotka tuntuu sun jalkaan parhaiten istuvan!

-Lauri H

Janus kirjoitti...

Moro,

Mistähän me saatais tänne suomeen oma Dane? Sellanen jolla olis ylimääräistä massia ja kiinnostusta ostaa vuosittain aina uudet vermeet ja testata niitä omakohtaisilla kenttätesteillä... Sehän vois olla sit nimeltään vaikka Tane (sopii suuhun kivasti ja rimmaa).

Olisko sulla Tapsa kiinnostusta ...ja rahaa?

T: Jani

Ps. Kiitoksia vielä kerran suksien kuriirikyydistä :)

tapsa kirjoitti...

Hah, joo ehottomasti. Monesti suorastaan ihmettelen kuun lopussa että mihin mä näitä seteleitä oikeen tunkisin, kun ei ole takkaakaan missä niitä polttaa.

Matts kirjoitti...

Nuista 1.0:sta ja EVoista. Nuiden 1.0:en vetoketju hajos ekan talven ja jonku 10-15 päivän käytön jälkeen ja sain evot tilalle.

Nuo evot on paremmat kävellä, mutta mielestäni hiostavat enemmän. Nauhatsydeemi on parempi tuon keskilukituksen osalta, mutta luikkaat nauhat aukiaa todella helposti. Sellanen paska juttu noissa evoissa on, että ne repiää auki ilman näkyvää damagea. Kolmesti viime talvena noi repes auki jonku 10 päivän aikana. Kuulemma takuu ei pelaa kun mitään näkyvää ei näy. On vaan vähän perseistä huomata kesken reitin että tjaa, nuo on taas revenny auki ja tupa täynnä lunta. Aika penaalista yrittää saaha tuota fixattua kesken reitin.

tapsa kirjoitti...

siis vetoketju aukeaa ittekseen? sitä varten siihen kakkoseen varmaan tuupattiin se velcro siihen vetskarin päälle sitten koko matkalle. + että kakkosen vetskarihan ei oo mallia vesitiivis, vaan kestävä, joten se velcro on siinä sitäkin varten tietty ettei vesi huilaa päälle.

Matts kirjoitti...

Ei se varsinaisesti aukea silleen normisti, vaan repeää keskeltä auki. Todella nahkea saada sitten se verskari siihen alkupositiooniin että saa sen kii. Ja tosiaan ite vetskarissa ei näy mitään damagea. Ekan kerran teki nuo källit tokana kiikkupäivänä saannista :O.

Vielä tarkennusta tuosta kävelyn paremmuudesta. Noiden rockkeri/pohjan muoto on rullaavampi vrt 1gen. Ekassa generaiossa se oli vaan sellanen taitos jonka päällä pysty leikkiin ja kiikutteleen.

Janne kirjoitti...

Miten kuoharin saa pysyyn sulana Korossa talvipakkasilla?

tapsa kirjoitti...

Janne,avannossa. lopussa kuva:http://www.rollomixed.com/2012/10/tosielaman-ettan.html .