22.1.2013

Luomisen tuskaa


(c)Riku Lavia

Yli 1000 kirjoitettua sanaa, kahdessa eri luonnoksessa, ja kaikki on pelkkää paskaa. En tiedä missä vaiheessa aloin suhtautumaan sanoihin kuin pultteihin; jokaisen olemassaolo pitäisi pystyä perustelemaan. En vaan saa sitä kirjaimiksi ruudulle asti, mitä kelaan. Pitäisi varmaan koittaa maalaamista seuraavaksi.

Mutta kun sitä olen juuri koittanut muotoilla sanoiksi: sitä, mikä jään kiipeämisessä on vähän kuin  maalaamisessa. Sitä, mikä siinä urheiluna on luovempaa ja erikoisempaa kuin kaukalopallossa. 

Ja kuinka se on aina jotain ainutkertaista, jotain mikä ei enää ole ikinä samanlaista, ja kuinka jokainen liidikin on erilainen. Ja kuinka vasta jokainen kausi sen koko kauneuden ja vaihtelevuuden tuo esiin - ja kuinka joskus kaikkein virikkeellisintä on se, kun tietää kiipeävänsä jotain semmoista, jonka muodostumistiheys on luokkaa kerran viidessä vuodessa tai harvemmin.

Kirjaimiksi raaputettuna se kaikki on vain niin etovaa tekotaiteellista spirituaali -hapatusta, että en pääse sinuiksi sen kanssa. Kai nyt kyse oli kuitenkin vain jääkiipeilystä? Ei se oikeasti mun mielestä ole mitään semmoista, että pitäisi ainakaan tällä tasolla kuunnella niitä Mark Twightin suosittelemia aivopuoliskojen synergointi-kasetteja tai syödä hyvän karman ituja. Pitää vaan pistää vähän terästä paskaks, puristaa pakaroita yhteen ja käydä säännöllisesti reenaamassa, ei se sen kummempaa hommaa ole.

Välillä reitit menee, kaikki näyttää tosi hienolta ja taivas on sininen; en mä silti koe olevani osa jotain luonnon ja ihmisen keskinäistä taideteosta kuten juuri eilen kirjoitin, ja varmaan ajattelinkin. Se on jäätynyttä vettä, ja mä tykkään hakata sitä. Ei se kai sen enempää ole, eihän!

(c)Riku Lavia
Luomuhappo fa


Samppa sendaa Bingo Bangoa


Ja Markkinavoimia


Sininen putous on tällä kaudella läskissä kuosissa, kannattaa käydä sutasemassa. Itseasiassa toiseksi parhaassa kunnossa mitä oon ikinä nähnyt, tuutti kantaa iloisesti ja jää on jo nyt aika täyttä tavaraa.Samppa ja Jaana siellä minne tiet eivät vieThis is not Scotland, this is Lapland


Jaa oliko Aslakilla solmu köyven päässä...?Mixed -boulderointia

Ravilan Rambot sanoivat sopimuksen irti jo 15 vuoden jälkeen. Eikö mihinkään voi enää luottaa?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikös noissa viimeisen kuvan raudoissa vaan oo vähän tavallista pidempi kärkipiikki?

Griveliin voi luottaa. piste. :)

Dru kirjoitti...

Ymmärrän luomisen tuskan oikein hyvin, töiden kautta. Omat blogitekstini on suoranaista paskaa ja niiden olemassa ololla ei ole muu kuin itsekäs tarkoitus, joten niihin en jaksa panostaa.

Kirjoittamisen tuska iskee, kun lähtee jatkuvan analysoinnin linjalle. Miettii sanoja, niiden merkityksiä, kaksoismerkityksiä. Tulenko ymmärretyksi? Mitä, jos joku itseä kokeneempi lukee ja hieroo tuskastuneena päätään väärien ilmaisujen vuoksi?

Kirjoittamisessa on säilyttävä (jo puhki käytetty) flow kokemus. Virittäytyy aiheeseen, ottaa kupposen teetä tai tuokkosen viskiä, suuntaa ajatuksensa vain ja ainoastaan siihen. Sitten kirjoittaa ja antaa tekstin vaan syntyä. Varmasti teksti tuntuu tekopyhältä paskalta, jos on liiaksi käyttänyt ajatusvoimaa tuotoksen tekemiseen. Kun idea ja pääkohdat on selvät, antaa palaa vaan ilman syväpohdintoja.

Ja kyllä, kiipeily on kiipeilyä kaikissa muodoissaan ja yksinkertaisuuksissaan. Mutta ihmisen kokemukset on erilaisia, ja jokainen meistä oppii jotain vanhaa ja jotain uutta omalla persoonallisella tavalla. Se tekee kokemuksista kirjoittamisen arvoisia. Kunnioittamisen arvoisia.

Antaa siis tekstien syntyä, lukijoiden nauttia. Ja jos joku ei nauti, hän osannee siirtyä toisaalle etsimään tyydytystä.

tapsa kirjoitti...

No näinhän se on, lukuunottamatta sitä että sinun tekstisi olisivat paskoja. Kaipa sitä pitäis itekin vähän relata ja revitellä. Oon kyllä miettinyt myös scifin kirjoittamista, mutta ehkä rollomixed ei ole oikea paikka siihen:)

Anonyymi kirjoitti...

Voithan tuota kokeilla iskeä tarinaa siitä, kuinka Fusioneilla varustetut cyborkit laskeutuvat Ruskealle virralle just kesken sun liidin ja kuinka koko maailman jääkiipeily on uhattuna...

Pekka

sami kirjoitti...

joo, relaa ja revittele :) komeet mestat ja kuvat