4.12.2012

Epätasaista tekstiä, kivoja kuvia

(c)Samuli Pekkanen
Osallistuin Alpinistin ja Bozeman Ice Festin järjestämään kirjoituskilpailuun. Aihe oli "Why Do I Ice Climb?" ja rajana 500 sanaa. Kilpailutuotokseni oli se rallienglannista irti pyristelevä proosa, jonka tännekin tuuppasin (linkki). Se nyt ei varmaan yllätyksenä tullut, että en voittanut, mutta yritinpä, perkele, ja ylitin ehkä jonkinlaisen henkilökohtaisten kynnyksen kun uskalsin kokeilla lontoota.

Kisan varsinaiseen aiheeseen ei ollut helppo vastata kirjallisesti, enkä tiedä yritinkö sitä edes, enkä yritä sitä nyt ainakaan, mutta viime päivinä luonto on silti helpottanut vastauksen hahmottumista omassa mielessä. Kahden melkein täydellisen päivän jälkeen mulla ei ole ainakaan mitään epäselvyyttä sen suhteen, että tykkäänkö tästä, mutta itse  kysymykseen voi mun mielestä vastata vähintäänkin yhtä hyvin kuvilla kuin kirjoittaenkin.Bella, bella! Tarviiko sitä sen kummemmin kuvailla.

Mitäköhän sitä huomenna ...

(c)Samuli Pekkanen

No kyllähän etsivä aina jotain tekemistä löytää!

(c)Samuli Pekkanen

Toinen asia, mitä olen kerennyt kamojen kuivaamisen ja glögihommien välissä kelaamaan, on se, että miksi mikstakiipeilystä pitää tehdä niin iso "issue"? Moni tuntuu käsittävän mikstakiipeilyn jonkinlaiseksi edistyneeksi jääkiipeilyksi.  Mun mielestä sitä ei kannata siten lokeroida mielessään; kiipeily ympärivuotisena harrastuksena vaan vaatii erilaisia lähestymistapoja olosuhteista riippuen - ja tietenkin muiden käyttäjien huomioonottamisen. Useimmilla ongelmana varmaan on kuitenkin se, ettei tarpeeksi helppoja mikstalinjoja "ole", vaikka helppoja jäälinjoja olisikin - tai toisinsanoen niistä helpoista mikstoista ei ole topoja - eikä mikstaa pääse samalla lailla treenaamaan kuin helppoa jäätä. Mutta ei sen mikstakiipeilyn tarvitse tarkoittaa 45 asteisella negalla figure-nelosten tekemistä.

Mä oon miettinyt usein myös sitä, että jos olisin kasvanut tynnyrissä, ja en olisi ikinä kuullut mixed-kiipeilystä, niin enkö olisi muka oman kehitykseni mukana päätynyt näille linjoille? Pitääkö ihmisille sanoa, että hakut kädessä voi kiivetä muutakin kuin jäätä? Tarkoitan, että vaikka mikstakiipeilystä, sen synnystä 80-luvulla ja muusta ei olisi ikinä kuullutkaan, niin eikö se ole kuitenkin aika intuitiivista, jos näkee tällaisia linjoja? Hakut nyt vaan sattuu olemaan se käytännöllisin tapa kiivetä yhtään mitään silloin, kun on pakkasta. 


(c)Samuli Pekkanen

Mä en halua kiivetä jäätä tai mikstaa, 


mä haluan kiivetä linjoja!


Välillä niissä voi olla jäätä,


välillä kiviä, 


välillä turvetta,välillä vaikka muovia,

(c)Samuli Pekkanen
 ihan sama, mä kiipeän hakut kädessä mitä sattuu eteen tulemaan! 

(c)Samuli Pekkanen
  Ja loppuun vielä iso kiitos JP:lle & Companylle siisteimpien hakkujen kokoontumisajojen järjestämisestä mihin olen ikinä osallistunut! Toivottavasti kisoista saadaan jokavuotiset karkelot.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen kiertänyt bilteman, clasun ym. muut raudat ja terrat etsien vulkanisoituvaa teippiä, jota voisi vetää (hakun) varteen lisägripiksi. Ei ole löytynyt. Vain sellaista ohutta, liukasta nauhaa...

Mitä teippiä sulla tuossa hakussa on?

Kiitos.

Antti

tapsa kirjoitti...

terve,

ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta.

yritin katsoa tuosta mun teippirullasta jotain millä sen voisi tunnistaa, mutta siinä ei lue mitään. mun mielestä se on clasulta ostettu, mutta rulla on niin riittoisa että se taitaa olla ainakin 2 talvea vanha enkä välttämättä muista oikein. se on semmoista ihan perus vulkanisoituvaa, jossa on 2 kerrosta, joista alempi on se jota venytetään ja ylempi pelkkä suojakalvo.leveys noin reilu sentti. mulla ei oikeastaan mistään muusta vulkanisoituvasta teipistä ole kokemusta.

sen lisäksi mulla on tuossa hakun yläpäässä ihan perus sähköteippiä paksu kerros suojaamassa vartta kun lyö huteja pitonien tms. kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Moi.

Ei mitn... asia ei niin kiireinen ja tärkeä ole..., tai toisaalta - mikä voisi olla tärkeämpää kuin just oikean teipin valinta hakkuun!

Näyttää että olen hypistellyt ihan oikeaa rullaa kaupassa..., mutta en ole vaan tajunnut tuota juttua kahdesta kerroksesta. Eli siinä päällä on jokin suojakalvo! Fiksumpihan olisi ottanut asiasta selvää ennenkuin lähtee nettiin huutelemaan... Mutta kiitos asian valaisemisesta. =)

Ja mä vähän ihmettelinkin tuon yläteipin funktiota, mutta varren muoto kun on tuollainen, niin niitä huteja varmasti tulee. Hyvä idea...

Antti

tapsa kirjoitti...

eihän siinä, hyvä että aukes! sitä saa muuten venyttää todella reilusti ilman että se katkeaa.

terv. nimim. "löydän repustani uusia juttuja yli vuoden käytön jälkeen"

Ulpukka kirjoitti...

Wau mitä esteettistä ilotulitusta! Tunnen itteni vähän dorkaks kun kyselin pikkujouluissa sun retkiä tuonne...ja kaikki tieto ois taas löytyny täältä bittimaailmasta. Ehkä seuraavan kerran oon ajantasalla:)