2.2.2012

Pasmatusta hanskoista

Kun etelä-Suomessa on hyvä jääkiipeilykeli, niin täällä päin ei tarvitse enää paljoa harrastaa. Koron parkkiksella mittari oli lauantaina yli kolmessakympissä, ja alaspäin kävellessä lämpötila tuntui tippuvan edelleen. Vaikka meillä oli täydet räkit repussa, tiesin kyllä ettei kukaan liidaa tänään metriäkään, vaan kaikki tyytynevät yläköyden ja pullansyönnin laihaan lohtuun. Oikeastaan tiesin myös sen, että toisin kuin kaikkina aiempina viikonloppuina, en kiipeäisi kelin takia enää toista päivää huomenna.


Leudon alkukauden ja kasvishuonepelon jälkeen tällaisista Siperian tuulista pitäisi kai olla ihan tyytyväinen, mutta miksi musta tuntuu aina siltä että nää pakastinlämpötilat tulee juuri silloin, kun mulla olisi joku kunnon reitti kiikarissa? Sanokaa nynnyksi tai vaikka vanhaksikin, mutta mä meen tosi hapoille hänkeillä reiteillä jos on yli 25 astetta pakkasta. Sitäpaitsi oon aika varma siitä, etten saa ketään roikkuständiin varmistamaan tunniksi jos varpaat on jäässä jo autossa. En ainakaan kotopuolesta, täällä taitaa olla jo liikaa kokemuksen tuomaa ennakko-asennoitumista, mutta ainahan sitä voi jonkun aloittelijan yrittää harhauttaa mukaan.

Eipä siinä, kovat pakkaset on mahdollistaneet pitkästä aikaa muidenkin asioiden kuin kiipeilyn miettimisen. Oonkin ansioituneesti kuluttanut aikaa miettien hanskaratkaisuja, koska ainakin ne Thermot joita oon tänä vuonna hankkinut on olleet jotenkin kehnommalla leikkauksella kuin aiempina vuosina. Kalliimmat kiipeilyhanskat ovat myös alkaneet vedota seksikkäämpien grafiikkojensa ja ylitsevuotavien teknisten ominaisuuksiensa ansiosta, ja oonkin yrittänyt nähdä niitä rahanarvoisina hankintoina.

Mulla on paksuina hanskoina yhdet BD:n Punisherit, joilla on nyt noin 70+ päivää takana. Se on aika laajalti tykätty kylmän kelin jääkiipeilyhanska täälläpäin, ja oon itse käyttänyt sitä etenkin varmistushanskana ja satunnaisesti kiivetessä jotain iisimpää. Istuvuuteensa ja käytettävyyteensä nähden se on mun mielestä valtavan lämmin, ja se on paksuin hanska mitä oon käyttänyt edellisellä ja nykyisellä kaudella. Miinuspuolena täytyy todeta, että koska käytän sitä lähtökohtaisesti väärään tarkoitukseen eli varmistamiseen ja laskeutumiseen, niin kämmenpuoli on ottanut itseensä aika rajusti osumaa - se kun on kiipeilyyn tarkoitetussa hanskassa luonnollisesti aika ohut, jotta sillä on hyvä tatsi hakkuun. Asian voisi korjata myös vaihtamalla laskeutumistekniikkaa, mutta jos hanskalla vajaat sata päivää vetää niin kyllä se mun mielestä ihan hintansa väärti on. Uudet on sisäänajossa parhaillaan, ja onneksi löytyi lopultakin ne vähän sliikimmän väriset eli ne limenvihreet.

Punishereilla sujuu näinkin mallikkaasti laskeutuminen.


... ja varmistaminen.

Toinen räpylä mitä näkyy paljon laatupapereille painettujen ylihintaisten julkaisujen sivuilla on BD:n Arc, jonka kertaalleen oon jo tuominnut omaan käteeni liian paksuksi ja muovisen tuntuiseksi, mutta muutin mieleni taas kerran kun vedin käteen jo muotoutuneen parin. Ensimmäinen kokemus Arcista nimittäin oli jokunen vuosi sitten kutakuinkin seuraavanlaisilla parametreillä: -25 astetta pakkasta, Ruskea virta ja S-koon hanska suoraan paketista käteen. Kun mun käsiä kattoo, niin ei ne nyt mitkään pajavasarat ole, mutta ei ne kyllä millekään pianistillekaan kuulu, joten verenkierron kanssa oli vähän niin ja näin. Lemppasin hanskat silloin Panulle joka tyytyväisenä varmaan kiipeää niillä edelleen.

Nyt olin kuitenkin vähän viisastunut, ja vaikka pakkasta olikin varmaan se -35, en ollut hyppäämässä suoraan liidiin vaan vedin ne S-koon hanskat taas paketista käteen ja sidoin itseni yläköyteen. No veri ei kiertänyt yhtään sen paremmin kuin toissavuonnakaan, mutta nahan ja BDry kalvon natistessa liitoksistaan tunsin kuinka hanska pikkuhiljaa alkoi lupailemaan. Nyt on viikko onnistunutta venyttelyä takana ja kävinkin äsken Prismassa onnistuneesti riisumatta Arceja edes kassalla (no en mä kyllä maksanutkaan). Hanskan venyttäminen omaan käteen sopivaksi voi tuntua liioittelulta, mutta jyrkemmillä reiteillä mä en kyllä tiedä mitään hapottavampaa kuin hakun ja käden välissä rullautuva hanska. Mun kaikki hanskat ei todellakaan ole näin tyköistuvia, ja positiivisella maastolla se nyt on aika yks ja sama että minkälaiset kinttaat siellä heiluu - silloin tarvitaan hyvin istuvia kenkiä ja rautoja.

Maitokaupoista on tarttunut matkaan myös joitakin Thermon kanssa kilpailevia hiihtohanskoja, joiden leikkaus on ollut tosi onnistunut. Hiihtohanskoissa materiaalit valitettavan usein ei kuitenkaan ole parhaat mahdolliset jääkiipeilyä ajatellen, ja esimerkiksi fleece-selkämys kerää todella ikävästi lunta ja kosteutta. Mulla on  myös yhdet vuorettomat merkkihanskat sisäänajossa, mutta kelien takia en oo pystynyt niillä tekemään muuta kuin vetämään leukoja kämpillä ja miettimään, että mahtuisiko sen alle alushanska. Käytin joskus muinoin laskuhommissa alushanskoja siten, että vaihdoin aina kuivaa ohkasta alle kun edellinen kostui - sehän voisi tietenkin toimia kiipeilyssäkin, mutta en ole kokeillut. 

3 kommenttia:

tuksu kirjoitti...

6A:lla pakkasraja on -10, sitten alkaa yläköysittely, -20 ja ei pysty enää edes yläköysitellä..

Kamavinkki; viime kaudella innoissani rupesin päällystämään thermoja liquisolella, ettei kastuisi (ja tietysti kuivuisi) niin nopeasti ja kaikki menikin hyvin kunnes seuraavana päivänä kokeilin niitä ja huomasin käsitelleeni 2kpl vasemman käden hanskoja.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä me Ruskealla kiivettiin eilen, vaikka kodalta katottuna pakkaslukema oli -30. Yhden ruuvin joutui jyrkällä laittamaan fifistä kun ei meinannut millään mennä sisään. Sitten meillä oli yksi vähän heikompi kaveri messissä. Se joutui sooloamaan koko putouksen, kun ei olis jaksanut ruuvata niitä ruuveja eikä sitten ottanut köyttäkään, kun painaa kuulemma liikaa.

Kaiken kaikkiaan mielettömän hieno kahden päivän keikka Korolle toivottavasti vuoden tiukimmissa keleissä.

T: Ossi

Anonyymi kirjoitti...

Sä unohdit Ossi mainita vielä siitä neljännestä heebosta, jonka ratkaisu tohon pakkaspulmaan oli ihan omaa luokkaansa. Siitä yhestä kirjailijasta siis.

Juha