21.11.2011

Skraaps skraaps bang bang 2011

Kävin tsekauttaa alppien vaihtarin kanssa jäätilannetta - aika kuivaa on vielä, etten sanoisi. Sitä voisi kuvitella että sateinen syksy korreloisi jotenkin valuman kanssa, mutta varsinkin Korouomassa asia ei tunnu olevan niin yksinkertainen. Enemmänkin tuntuu siltä, että kanjonin yläpuoliset suot varastoivat vettä useamman vuoden, ja pullauttavat ne sitten ulos ennalta-arvaamattomana kautena. Optimaalisinta jään muodostumiselle olisi varmaankin paksu lumipeite heti alkukaudesta, mikä estäisi puroja jäätymästä kun putoukset jäädyttävä pakkanen lopulta saapuisi. Nythän tilanne on selkeästi erilainen: kaksi viikkoa sitten monin paikoin solisi vettä alas, mutta heti yhden -20 C yön jälkeen kaikki "pienemmät" hanat ikäänkuin menivät sunnuntaina kiinni ja vettä ei valunut enää mistään.

Kävin katsomassa Korolta viikonloppuna ainoastaan Sikariportaan ja pari muuta "juttua", mutta etenkin Sikariporras näytti siltä niinkuin siinä ei ikinä olisi vettä valunutkaan - rutikuivaa släbiä ilman vettä missään muodossa. Nykyisellä 5 päivän sääennusteella en kyllä ottaisi ruuveja mukaan ensi viikonlopuksikaan, mutta jos 10 päivän ennuste pitää paikkansa, niin kyllä mä ne jo itsepäisyyspäivälle pakkaisin. Isommat putoukset on kuitenkin valumiensa puolesta ihan eri planeetalta kuin länsipään systeemit.

Lähempää kotoa löytyi onneksi kuitenkin tekemistä viikonlopuksi, eli ns. pohjois-boreaalista luomukiipeilyä skotlantilaisella jälkimaulla.Minne mun pitikään ajaa?


  
Heillä ei alpeilla kuulemma tällaista jääkiipeilyä olekaan!

No ei varmaan, meikäläisen kiipeilyn syvintä ydinasiaa on nimittäin pajujen katkominen lennossa ja jäätyneen lekasoran hakkaaminen silmät täynnä jäkälää.

1 kommenttia:

tapsa kirjoitti...

koron jäätilannetta:

http://rvk.yabbers.com/post5230.html#p5230