25.11.2011

Pari pientä prinsessavinkkiä talviretkeilyyn

Talviretkeily on hyvillä kamppeilla mun mielestä melkein yhtä mukavaa kuin kesäretkeilykin, mutta parilla pienellä jutulla on mun mielestä ratkaisevan iso merkitys mukavuuden maksimoinnissa. Kurjuudenkin maksimointi on mun mielestä ihan jees hommaa kun puhutaan kiipeilystä, mutta siinä vaiheessa kun ollaan alhaalla ja punkkupullo narahtaa auki, silloin mä diggaan että on luxusta. Kun alhaalla on mukavaa, on myös vähän parempi sauma saada seuraavasta päivästäkin jotain irti.

Näillä lähtee, ja todellakin voittaa kotiolot:


1. Thermarest-tuoli

Jos sulla on Thermarestin makuualusta (niinkuin sulla todennäköisesti on jos nukut yli 30 yötä vuodessa ulkona), niin siitä saa viidenkympin lisävarusteella aivan loistavan retkituolin. Ainakin meikäläisen nuorena murtuneella selällä on todella ikävää olla nojaamatta mihinkään koko iltana, ja lisäksi tämän voi jättää alustan päälle nukkuessakin, jolloin se suojaa itse alustaa. En lähde ilman tätä minnekään, paitsi silloin kun oon auton vieressä yötä. Silloin käytän tietenkin kunnon tuolia, jossa on kaljapulloteline.


2. Puffy pants

Kylmällä kelillä varmistaessa lämpöhousut on mahtavat kuorien päällä, mutta parhaimmillaan ne on mun mielestä etenkin illalla, kun tulee takaisin leiriin ja vaihtaa märät kuoret kokonaan kuitu-/untuvavaatteisiin. Leireillessä on mun mielestä mukavuuden kannalta ensisijaisen tärkeetä että vaatteet hengittää - ja niidenhän ei tässä vaiheessa tarvii enää vettä pitää yhtään. Lämpöhousuihin jää aika helposti koukkuun, joten kannattaa miettiä ennenkuin kokeilee. 

3. Sandaalit ja villasukat

Samasta syystä kuin vaihdan kuoret pois illalla, haluan kiipeilykengät kiipeilyn jälkeen mahdollisimman kauas jaloista. Kevyin ja toimivin ratkaisu on mulla Crocsit tai vastaavat sandaalit villasukilla. Kannattaa kokeilla ennenkuin tuomitsee liian kylmäksi! Jos jalat on olleet 12 tuntia kalvotetuissa kengissä, ne todella tuntuu ja näyttää siltä että ne vois tarvita vähän happea. 

4. Kemialliset lämppärit

No jos ne yksikerroskengät ei sitten ole olleet jalassa koko iltana, eivätkä täten ole ruumiinlämmöllä yhtään kuivuneet, ne voi olla tietenkin vähän vaikea saada jalkaan seuraavana aamuna. Paras ratkaisu on tietenkin nukkua kenkien kanssa, eli ensin lumet harjataan mahdollisimman tarkkaan pois ja sitten nukutaan kengät makuupussissa (muttei jalassa) - mutta jos tykkää että yöllä on vähän enemmän tilaa, voi jättää kengät ulkopuolelle ja laittaa niiden sisään kemialliset lämppärit. Lämppärien tehosta riippuen kuivumistakin saattaa tapahtua, mutta vähintäänkin ne on lämpöiset ja sulat aamulla - eli ne saa ainakin jalkaan. Huomioi ostaessa lämppärin toiminta-aika.

Jos ei tohdi tuhlata eurojaan kertakäyttöisiin lämppäreihin, voi varustautua myös kahdella puolen litran limupullolla. Aamulla keittää pullot täyteen vettä, ja pullot kenkiin vartiksi. Lopputulos on miltei sama, mutta lämpö ei yleensä riitä kärkiin asti. Mutta kengän kaula sulaa jokatapauksessa, ja sen saa taas jalkaan. 

5. Aluspaita, jossa on huppu. 

Tää on kanssa asia, jota ilman ei enää pärjää kun sitä kerran kokeilee. Tarvittaessa pipon alle/päälle nykäistävä aluspaidan huppu lämmittää valtavasti ja mahdollistaa vähän monikäyttöisemmän pukeutumisen - pelkällä Buffyllä pärjää pitkälle, jos voi tarvittaessa vetää aluspaidan hupun päähän. Eli liikkuessa on viileämpi ja paikoillaan ollessa lämpimämpi, jos verrataan siihen että on yhdellä pipolla liikenteessä. Toimii myös nukkuessa, koska pään ja kaulan seutu on kuitenkin eniten alttiina kylmälle makuupussissa. 

6. Tää viimeinen menee jo aika pahasti prinsessoinnin puolelle, mutta oon tänä talvena alkanut käyttää ranteenlämmittimiä kiivetessä. Ranteethan on yleensä aika alttiina kylmälle, jos tykkää kiivetä ohuilla hanskoilla, koska ne on yleensä myös lyhyitä. Viime kausi menikin marraskuusta maaliskuuhun oikea ranne teipeissä, koska tulehdutin sen Storalla ja se ei päässyt parantumaan ennen kesää. Tätä ehkäistäkseni hankin perus tennikseen tai salibandyyn tarkoitetut hikinauhat, mutta katoin että on semmoiset mitkä on suurimmaksi osaksi synteettisiä, jotta kestävät kosteutta. Ne on yllättävän kivat ihan kiipeilyn jälkeenkin, eristää tosi hyvin hihansuun josta yleensä aina tavalla tai toiselle ilmaa virtaa ees sun taas.

Niin, ja mikä se on se prinsessaindeksi tänä kautena? Se selvinnee huomenissa putouksilla, jotka on olleet melkeen viikon verran plussalla.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suosittelen ranteisiin neopreenisiä melontaan tarkoitettuja lämmittimiä. Ne on voittajat ja voittajan on helppo hymyillä.

tapsa kirjoitti...

kiitti vinkistä. kestänee vettä aika erilailla kuin mun fat pipet.

prinsessaindeksointia korouomasta eli jäätilanne lauantaina:
http://rvk.yabbers.com/post5248.html#p5248

Anonyymi kirjoitti...

rinsessalle pukin konttiin
http://www.x-bionic.com/men/wintersports/alpin-skiing/energy-accumulator-extra-warm/135190/detail

ja byysat myös

Anonyymi kirjoitti...

http://www.zippo.com/product.aspx?id=1025148 eli zipon käsienlämmittimen olen todennut aika kivaksi putouksilla ja myyntipuheiden 12h täydellä latingilla(~10ml?) sytkäripensaa se tosiaankin pysyy lämpimänä!

Haukkuu vissiin jossain vaiheessa hintansa vrt. kemiallisiin systeemeihin ja on kyllä tosi kestävän oloinen, ainoastaan se hehkukärki pitää vaihtaa jonkun ~70(?) käyttökerran jälkeen.

Itse olen pitänyt sitä softshellin alla putouksilla ja kosteat hanskat takin alla kuivavat paremmin kuin pelkällä ruumiinlämmöllä päivän aikana. Lisäksi kylminä kesäiltoina boulderireissuilla takin povarissa se toimii, alkaa kyllä nukuttamaan se lämpö jo vähän turhankin tehokkaasti. Tyttökaveri nukkuu melkein istuilleen tän kanssa, sillehän mä sen ostin.... ;)