5.10.2011

Sisäkiipeilyterä


Kuten hyvin tiedämme, jäähakut ja tuhansia euroja maksavat boulderhallin patjat eivät sovi kovin hyvin yhteen. Kuten eivät myöskään jäähakut ja normikiipeilyyn käytettävät otteet. Me kierrettiin tätä ongelmaa alunperin pelkästään draikkaamiseen tarkoitetuilla puisilla otteilla ja patjojen paikkaamisella. Etenkin jälkimmäinen on arsesta eikä toimi, ja voi tulla kiipeilyseuralle kalliiksi.


Kesällä heräsi ajatus ostaa kimpassa Grivelin hakut ja niihin sisäkiipeilyterät, joita joskus oli saatavilla. Syystä tai toisesta niitä ei valitettavasti ole enää markkinoilla. Pikainen pohdinta ja googlettelu paljasti kuitenkin sen, että eihän se Grivelin muoviselta näyttävä terä ole mitään muuta kuin muovilla pinnoitettua terästä. Johan me nyt ittekkin moiset tehdään.

Stuff you need: 

- vanhat terät, ei mielellään terävät. Pyöristäminenkin voi tulla kysymykseen. 

- mahdollisimman paksua kutistesukkaa, joka on halkaisijaltaan semmoinen, että sen voi kuvitella saavansa tiiviisti  hakun terän ympärille. Motonetistä löytyy paksumpaa kuin Clas Ohlsonilta.

- Clas Ohlsonin ihmemuovikuulapalloja, jotka keitetään, jonka jälkeen niistä voi muovailla mitä vaan.

- ohutta muoviputkea, jonka pystyy halkaisemaan.

- nippusiteitä.

- kuumailmapuhallin.

- vedenkeitin.

- puukko.


1. Keitä muovikuulia tarpeeksi, jotta saat n. nuuskamällin kokoisen  klimpin aikaiseksi. Ongi klimppi vedestä polttamatta sormia.


2. Kun klimppi on jäähtynyt tarpeeksi, muotoile siitä terän kärjen ympärille sopivan kokoinen "suojus". Tämän idea on tehdä kärjestä tylpempi ja leveämpi, jolloin otteista ottaa kiinni isommalla pinta-alalla. Lisäksi sen voisi kuvitella hidastavan terän läpi tulemista kutistesukasta.


3. Leikkaa kutistesukasta sopivan pituinen pala ja kutista se kuumailmapuhaltimella paikoilleen. 


4. Laita myös toinen kerros kutistesukkaa, yksi ei varmasti riitä. Ota huomioon, että muovikuulaklimppi saattaa myös alkaa sulamaan tässä vaiheessa uudelleen.


5. Tässä kuvassa valmiissa hakussa näkyy myös yläpuolen steinpull-hampaille tehty suojus, joka siis on halkaistua muoviputkea, jonka etupää on kutistesukan alla. Nippusiteet pitävät sen myös keskeltä ja takaa paikallaan. Samaa menetelmää voi soveltaa myös suojaamaan alapuolen hampaat, jotka eivät mahtuneet kutistesukan sisälle.Ylä- ja alapuolen hampaat kannattaa suojata, koska hakku liikkuu seinää vasten etenkin sivuttain otteella ollessaan. 

Kolmen treenikerran perusteella tämä setti toimii ja on tarpeeksi kestävä. Terä ei ole tullut esiin, eikä kutistesukka ole mainittavasti kulunut. En ole myöskään onnistunut hajottamaan yhtään otetta. Järkeä pitää silti käyttää, ettei otteisiin kohdistu poskettomia voimia. Sukka on onneksi niin kovaa muovia, ettei se jätä otteisiin jälkiä (vrt. tossut). Patjasta se ei mene läpi, ja sillä on myös paljon vaikeampi tappaa sivullisia. 

Muista tarkkailla terää, ettei metallia tule esiin kulumisen yhteydessä. Sanomattakin lienee selvää, että se on sitten vähän kiipeilyseurasta ja keivin muista käyttäjistä kiinni, että saako siellä tällaisilla puuhata.

10 kommenttia:

Matts kirjoitti...

Meillon oulussa jätetty hakut ennalleen ja pistetty vaan ukaasi, että asiaan dedikoidut vanhat matot pitää vetää patjojen suojaksi.

tapsa kirjoitti...

täällon niin vahvoja tyttöjä ettei matot paljoa auta.

tuskin te kuitenkaan samoilla otteilla vedätte?

Matts kirjoitti...

Ei oo samoja otteita. Meillon noita puisia + sitten ostettiin ihan dedikoituja mixtaotteita jenkeistä. Ja on meillä teiltä kopsattu figurefour cirquitti kettingeistä katossa, mutta ne on ollu aika vähällä käytöllä.

Matts kirjoitti...

Ja keinojääotteita tuolta iceholdz.comista kans. Tosin ne on aika hemmetin kovia ja aika luottopohjalla pitää niiden kans olla kun se hakun kärki uppoaa max about 5mm siihen silikoniin.

tapsa kirjoitti...

niitä iceholdzeja ois joskus siisti kokeilla. jos ei ala jäätä kohta tulemaan, pitää varmaan tulla teille takomaan pahimmat patoutumat pois.

Janus kirjoitti...

Voisikohan tuota laittaa pariin kertaan vanhojen terien päälle:

http://www.plastidip.com/home_solutions/Plasti_Dip

Tiedä sitten mistä saa kokeiltavaksi...

tapsa kirjoitti...

ihan samaa on mietitty täällä, sitä ei vaan löydy mistään. jos joku tietää jälleenmyyjän (lähempää kuin englannista), valaiskaa ihmeessä. tollahan vois tehä melkein mitä vaan.

panu tais nähä tota yhen purkin kerran jossain torilla tai markkinoilla mutta ei ymmärtänyt silloin ostaa.

Janus kirjoitti...

No jos Rollon lähetysseuramatka seuraavan kerran suuntaa pohjoista vuonomaata kohti, niin sieltä kannattaisi kysellä

http://www.plastidip.no/?gclid=CKv37Zn33asCFUW-zAodV3imRQ

http://www.plastidip.no/forhandlere.php

Testilabran kokemuksia odotellessa.

tapsa kirjoitti...

noniin, tromssassahan näyttäs olevan putiikki. kiitoksia!

Anonyymi kirjoitti...

Kyseistä "nestekumia" löytyy kyllä ihan Suomestakin:
http://www.mve-online.com/index.php?cPath=22_55

T