12.10.2010

Hanskoja, hanskoja

Lumi tuli maahan, ja terien hiominen alkaa taas hiljalleen kiinnostamaan. Rollomixed yrittää myös elpyä aktiivisemmaksi sanan säiläksi sekä keskittyä olennaiseen. Sekundääriset briljeeraukset gastonien ja kauniiden muuvien kera joutavat kesän kanssa romukoppaan, koska perkele, kohta taas teräs taipuu ja paska haisee. Ainakin toivottavasti. Kausi alkaa lamella kamapostauksella, joka ei kerro siitä että tajuaisin hanskojen päälle, vaan siitä että olen köyhä.

Hanskat - ne on käden ja hakun välissä. Niillä on iso merkitys suorituksen ja elämänlaadun kannalta. Jos ne on liian ohuet, kädet jäätyy - jos ne on liian paksut, hapottaa liikaa. Jos niissä ei oo tatsia, kaltsin kiipeäminen vastustaa. Paskoilla hanskoilla ei saa edes tölkkiä auki. Mun mielestä pitäisi aina kiivetä niin ohuilla hanskoilla, mihin pakkanen ja reitti antaa myöten, maalaisjärkeä käyttäen. Jos on tiukka reitti mutta "liian" kylmä keli, vedän mielummin ohuet hanskat käteen ja lämmittelen vaikka tunnin, kuin että alan sohimaan samantien jollain tumpuilla. Täysin vuoraamattomista hanskoista on pihalla silti hyvin harvoin enemmän hyötyä kuin haittaa. Pidemmillä reiteillä hanskoja on aina tarpeeksi mukana, ja tarpeeksi monenlaisia. Tämä tarkoittaa maksimissaan kolmea paria erilaisia hanskoja, mutta useimmiten 2 kevyttä paria liideihin ja yhtä paria varmistamiseen ja kakkosteluun.

Kaikesta tuotekehittelystä huolimatta mun mielestä rahamiesten hanskoilla saa harvoin vastinetta euroilleen. Vajaan satasen maksaminen tavarasta, joka ei tule kestämään koko kautta, on aika paljon. Varsinkin kun niitä yleensä tarvitaan enemmän kuin yksi pari: mikään hanska ei pysy kuivana kiivetessä. Jos ei vettä valu päälle, sen hikoilee märäksi. Tästä johtuen niitä on kätevintä olla mukana 2-3 paria repussa. Mikään ei ole enemmän pensselistä kuin jäisten hanskojen päälle vetäminen kun on jo valmiiksi kylmä.

Mun hanskakavalkaadi ei ole muuttunut käytännössä mihinkään viime vuosina, ja se koostuu ns. kolmesta peruspilarista: asennushanskat, "thermot" ja moottoripyörähanskat (+ tietysti varmistushanskat, mutta niissä nyt riittää hyvin pitkälti se että ne on paksut ja lämpöset, enkä niihin nyt pureudu).

Asennus- tms. -hanskat: näitähän nyt löytyy joka huoltsikalta ja agrimarketista. Päällimmäisen mallisella on kiivetty Kyberpunk, neonvihreellä puutarhahanskalla Suentassu. K-Raudan valikoima on yksi parhaista ja yhdenkään parin hinta ei ole yli kymppiä. Näillä on hyvä vetää sporttimikstat jos ei ole kovin raju pakkanen, ja sisällä draikata. Itselle sopivaa mallia valitessa pyrin ottamaan huomioon ennenkaikkea leikkauksen ja kämmenpuolen materiaalin. Jos leikkaus on mallia "kaksi palaa saumattu yhteen", en tykkää. Hyvä leikkaus on semmoinen, ettei nyrkkiin laittaminen liiemmin vaadi ylimääräistä voimaa, eikä saumat jää ihon ja hakun väliin. Materiaaleista mun mieleen eniten on perinteinen säämiskä, kumihommiin en ole lähtenyt vaikka keinosiementäjiä olenkin tyypannut.

No sitten on Thermot. Hanskojen hanska. Mulla on ollut varmaan jo 10 paria. Näillä menee 90% päivistä. Kyseessä on kymmenen euron hiihtohansikas, jota ainakin hyvinvarustetut Citymarketit ja jotkut Prismat myy. Älä erehdy luulemaan, että mikä tahansa 10 euron hiihtohansikas toimii, tai edes 30 euron! Thermo on THE SHIT. Leikkaus, lämpö/tuntuma-suhde, hinta-laatusuhde, kaikki on hämmästyttävän hyvin kohdillaan. En tiedä mitä tekisin ilman näitä hanskoja. Kuumotan jo nyt Cittarin myyjiä että milloin eka erä tulee.

Vedenpitävähän tämä ei ole, ei ollenkaan, eikä sen tarkoituskaan ole. Tämä on kevyesti vuorattu ja hyvin hengittävä hanska, joita on varaa pitää repussa useampi pari. Thermo on silti märkänäkin hämmästyttävän lämmin, ja onpa se joskus jopa kuivanut kiivetessä. Kiipeän Thermolla, jos on lämpimämpää kuin -20 astetta. Sanalla sanoen: Thermo on paras talvi-/jääkiipeilyhanska, millä olen ikinä kiivennyt. Ostan ne aika naftina, koska ne venähtää kuitenkin pikkaisen. Liian tiukkoihin voi sortua kerran, sen muistaa sitten yleensä siitä eteenpäin.

Koville keleille on sitten Targat. Targoja saa Motonetistä, ja ne on moottoripyöräilyhanskat. MP-hanskat on vähän kuten kalliit kiipeilyhanskat, eli niissä on hyvä leikkaus, vahvikkeet sisäpinnalla, kalvo, eristykset ja kohtuu pitkä varsi, mutta ne maksaa vain puolet siitä mitä kiipeilykaupan hanskat. Nää on paksut, mutta näillä nyt pystyy kuitenkin tarvittaessa kiipeemään jotain teknisempääkin. Nämä pitää vettä. Nämä on mulla usein reitillä ns. yhdistelmähanskat, eli varmistan ja kakkostelen näillä, mutta sitten liidiin heilahtaa taas thermot käteen. Ko. systeemillä nämä ei ikinä kastu hiestä liikaa, mutta lämmittää kädet mukavasti kakkostellessa liidiä varten. Tämän järeysluokan hanskat on ainoat joissa voisin tällä hetkellä ajatella satsaavani johonkin kiipeilymerkkiin, nämä kun tuppaa kulumaan hitaammin kuin ohuemmat hanskat, jotka on tehokkaamassa käytössä.

Olen nähnyt ja kokeillut myös hanskoja, jotka voin kuvitella paremmiksi kuin Thermot. Ne oli kevyesti vuoratut Petzlit, joissa oli todella pitkä varsi, ja ne on tällä hetkellä Kuopiossa. Niitä ei tietenkään enää valmisteta. Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että kehon lämpötila on ehkä tärkein tekijä käsien lämpötilan suhteen - jos sulla on kylmä, niin paksut hanskat ei tule pitämään sun käsiä lämpiminä. Vastaavasti lämpimänä pärjäät ohuemmillakin.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä postaus!!
Omalla melko vaatimattomalla kokemuksella olen päätynyt näihin. Hyvä tatsi ruuvien vääntämiseen ja olleet hyvä valinta tonne 10 pakkasasteeseen asti. http://www.hooks.fi/product.aspx?productid=150350&deptid=0

-Eetu

tapsa kirjoitti...

hyvännäköinen räpylä, mistä nuita saa? en oo löytäny uusia thermoja vielä mistään tälle kaudelle, voi olla että joutuu testaa jotain uutta. prismasta tarttu eilen mukaan pikkumustaa, ja nimikin on rouheesti "guide" >>
http://www.aijaa.com/v.php?i=6881670.jpg

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilehan Tapsa näitä, on ihan päälliköt talvella, kun voi jammaa nyrkkiä halkeemaan. Varsinkin toi vanha malli on päällikkö, joskaan ei tosiaan kestä kuin max 2 kautta, mutta jok asentin arvonen!
http://www.backcountry.com/marmot-amphibian-glove

Toinen mun suosikki:
BD:n impulse glove. Tuntuma ihan loistava ja taalan ansiosta jopa alle 50€
http://www.moosejaw.com/moosejaw/shop/product_Black-Diamond-Impulse-Glove_10035185____?cm_mmc=CSE-_-GoogleBase-_-na-_-Black-Diamond-Impulse-Glove&ad_id=GoogleBase

Ja Fillarihanskat pelitää aina:
Troy Lee Designs Apex glove vaikka www.hi5bikes.fi
http://store.dmanamibia.com/gloves/187-tld-05-apex-gloves-black.html

Ja kylmemmällä kelillä / kakkostellessa ittelle pahaiten istuu:
BD:n Punisher, jotka lämpöset kelillä kuin kelillä...vähän liiankin kanssa kiivetessä!

::sami

Anonyymi kirjoitti...

Täällähän on päästy asiaan. Ei luulis olevan kohtuuttoman vaikeaa tehdä toimivat hanskat. Kuuhunkin on sentään lennetty. Mutta tuntuu olevan kovin mahdoton rasti. Samat ongelmat tuntuu olevan muillakin, kts. esim:

http://coldthistle.blogspot.com/2010/02/leashless-gloves.html ja http://coldthistle.blogspot.com/2010/03/more-on-leashless-gloves.html

Jokseenkin varma merkki siitä, että hanska on käyttökelvoton on jos sitä myydään jääkiipeilyhanskana. Ne on aika lailla järjestään liian paksuja ja loppukin on pilattu kaikien maailman jäykisteillä. Miksta/draiklkakäyttöön myytävillä voi sitten ehkä jo kiivetäkin.

Noi Samin mainitsemat Impulset on kyllä hyvät kiivetä (ei muuten ole poikkeus tuohon yllä kertomaani sääntöön; ne on BD:n mukaan hiihtohanskat) mutta helvetin heikot. Saumat hajosi sormista niin mulla kuin muillakin tuntemillani niitä käyttäneillä nopsaan (ei kestä läheskään koko talvea). Mulla oli joskus hyvät Outdoor Design Diablot, mutta nekin on nyt päreinä. Uusiakin Diabloja tehdään, mutta uusi malli on erilainen (ja huonompi, totta kait). Ne on paksummat ja muutenkin tumpummat.

Viime talvena joillain Lontoon kielisillä saiteilla hehkutettin kovasti jotain uutta tapaa työstää Gore-insertti. Tiedä sitten toimiiko. Vanha tapa ainakin on ihan susi, se insertti kun ei ole kiinni hanskassa, niin vuoret seuraa mukana kun ottaa hanskan pois räpylästä. Ja takaisin et saa millään. Ei paljon vaihdeta kuivia tumppuja ständillä. Luultaavsti tuo uusi tapa ei ole ainakaan sen huonompi. Tiedä toisaalta onko tuolla mitään väliäkään; kaikissa mun vedenpitävissä hanskoissa on ollut sellainen yhteinen piirre, että ne ei pidä vettä. Näinpä paremmin on toiminut gorettomat hanskat, ne kun tuntuu kuivuvan nopeammin.
-Ari

Juha kirjoitti...

LAhes poijjaat mättää metsurihanskoilla, hinta about 10-15€ pari. Ja kuulemma hyvät systeemit. pitoa ja väriä löytyy.

Itellä oli jotkut edukkaat hiihto räpylät, hyvä leikkaus ja tarpeeksi ohkaset.. oli hyvä mättää, eivät kyllä kestäneet kovinkaan kauaa. muistaakseni haltit ja makso alessa jotain 9 eeroo.

Koitin haltin jotain stormwalleja, liian paksut, nakit hikoo ja hapottaa.

Muuten kiva, mutta tulis jo talvi.

tapsa kirjoitti...

kiitokset arvon herroille hyvistä hanskavinkeistä! paksumpien bläkkärien jäykkyydestä oon samaa mieltä arin kanssa, tuntuu siltä että tehoja tarvii jo siihen, että laittaa käden nyrkkiin (tai ehkä olen heikko). impulseja en oo kyllä missään päässyt tyyppaamaan. mun talvi on onneks pelastettu, cittarista löyty thermoja.