7.12.2009

Lätinää kameroista

Bloggaavan mikstakiipeilijän viimepäivien krukseina on ollut jäisten halkeamien sijaan html ja fotari. Harmia on aiheuttanut myös valon vähäisyys, taisiis ja toisinsanoen kameran tehottomuus kaamoksessa. Mulla on yleensä aina kiivetessä repussa tai reisitaskussa Canon Ixus 860IS, joka on jo pikkaisen elähtänyt malli mutta sopii näihin kuvioihin kohtuullisesti. Pikkelssejä on nykystandardeihin verrattuna vähäiset 8Mpix, mutta siinä on 28 eli 35mm laajis ja kohtuu kivat lasit hintaluokassaan. Lisäksi sen saa ottamaan RAW:ia jos vähän uskaltaa tuunata - Canoneille löytyy kameran oman softan päälle ajettava viritys nimeltä CHDK, joka tuo niihin ison kasan uusia ominaisuuksia (mm. liiketunnistus, 1/10 000" - 60' valotusajat ja live-histogrammi).

Ständillä kikkiessä kakkosen kuvaaminen on usein viihdyttävää ajankulua, varsinkin kakkosen mielestä. Kotona sitten saa lisää aikaa kulumaan kun yrittää säätää säkkipimeistä kuvista jotain näkyviin. Raw:a kuvaava pokkari on hyvä juttu kaamoksessa, koska sillä saattaa ehkä saada pari sävyä enemmän irti kuin jpeg:stä. Peruspokkariin laitettu CHDK ei tosin tee ihmeitä, koska suurin osa alle viiden huntin Canoneista kuvaa ainoastaan 10-bittistä raw:a, mikä ei mainittavasti ole enemmän kuin 8-bittinen jpeg. Pitkät valotusajat sen sijaan on tosi kiva lisä peruspokkariin, jotka yleensä ottaa max 15 sekunnin ajoilla.

Mikäli Canonin ominaisuudet tuntuu loppuvan kesken, ongelmaa voi jossain määrin hoitaa CHDK:lla. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että CHDK ei ole Canonin tuote, vaan innokkaiden harrastajien rakentama viritys. Teorian tasolla kameraa ei pitäisi saada paskaksi ohjelmallisesti, mutta "viritin" yhden kameran (PowershotA620) siihen kuntoon että se ei enää reagoinut mihinkään (ei edes virtanappulaan). Ongelma hoitui sillä, että akku oli irti tarpeeksi kauan jotta kameran sisäinen muisti tyhjeni. Mikäli kamerassa on oma sisäinen pieni patteri kelloille yms. härveleille, joka on liitetty vielä kaupan päälle sisäiseen muistiin, voi homma haukata paskaa isosti ja takuu ei korvaa mitään. Mutta ahkeralla googlaamisella todennäköisesti voi isoimmat karikot välttää. Jos Canonin viritys kiinnostaa, aloita vaikka tästä: CHDK Wiki.

"Point-and-shoot" eli: balanssit + levelssit + Miralle saturaatiota + kohinanpoisto + terävöitys. Jos on pimeetä, niin on pimeetä, eikai sille mitään voi. Se auttaa paljon jos kakkonen katsoo edes joskus ylöspäin.
Viikko sitten Ruskeasta oli iso osa romahtanut alas, mutta pari-kolme yli -10 asteen päivää jäädytti kaiken ennalleen. Nice!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo CHDK on oiva peli. Ei vaan taida vieläkään autobuutata tohon firmikseen SDHC kortilta, eli aina pitäisi muistaa bootata oikein ja päivittää firmis. Tai kaivaa vanhoja pienempiä kortteja. Ootko puljannut bracketingin kanssa? Sillä ton värkin saa haarukoimaan valotusta, ja lopputuloksen kun yhdistää HDR-kuvatukseksi, niin ainakin teoriassa pitäisi auttaa huonossa valossa, kun on enempi varaa mitä säädellä. Omat testit tolla systeemillä ei vaan tuottanu oikein mitään käyttökelpoista. Mutta vaikka kuinka värkkäis, niin eihän paskasta oikein tahdo saada konvehteja; kun valoa ei kennolle tartu, niin ihan mahdottomiin ei pääse millään säädöllä. S90 vois auttaa, siinä pitäisi olla suurikokoisempi kenno.
-Ari

tapsa kirjoitti...

Oon jonkun verran vääntänyt hdr:n kanssa, tossa joitain ruutuja:

http://www.flickr.com/photos/41644348@N02/sets/72157621970470249/

Isoin ongelma paskan kameran kanssa vaan taitaa olla se, että chdk:n kanssakin ixus haarukoi max 3 ruutua, kun kunnon hdr tarttis varmaan sen 5 laadukasta. Kaikki mitä oon tehny kohisee helvetisti - jokku hdr-gurut tuntuu käyttävän kohinanpoistoon omia ohjelmiaan (joita nyt ei ainakaan linukalle oo natiivina ja muutenkin tuntuu olevan kiven alla.cs-fotareissa on kait myöskin parempi kohinanpoisto,mulla on 6.0...). en oo huomannut vaikutusta sillä, että oonko käyttänyt jpegiä vai rawwia. 12 tai yli bittinen raw korjaa oletettavasti sen ongelman. mites itse, minkälaista setuppia oot käyttänyt? ite oon tehnyt ruudut photomatixilla ja hieronnat fotarilla.

mulla buuttaa chdk:lle, mun mielestä se oli asennusvaiheen hommia että miten se sen tekee.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se enemmän kuin kolme kuvaa ampuu. Ei siinä kait muuta rajaa ole kuin kameran nopeus. Testailin sitä ton ohjeen mukaan: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_firmware_usage/AllBest#Extra_Photo_Operations_.3E_Bracketing_in_Continuous_Mode. En oo varma vaatiko ton jonkun laajennuksen, mulla on Allbest build, jossa on kait jotain lisävirityksiäkin. Mutta sehän tolla tulee ongelmaksi, että eihän se kamera paikallaan pysy. En oo kauheasti noiden HDR:n kanssa jaksanut säätää, lähinnä testailin Photarin valmista HDR toimintoa. Varmaan onnistuis paremmin jos opettelis käyttään.

Se firmis buuttaa kyllä suoraan kortilta, mutta ei yli 4 gigan SDHC kortilta. Kun viimeks tutkin tota, niin ainakaan silloin sitä ei voinut kiertää, ehkä nykyään vois. Täytynee setviä.
-Ari