22.11.2009

Hyvin hajanaisia ajatuksia grungesta, keleistä, reissuista ja köysistä

Kun kirjoitettavaa ei synny viikonlopun kiipeilyistä, jostain syvältä sisimmästä kumpuaa tarve alkaa aukomaan päätään muista asioista. Miten saa boulderoijan tajuamaan miksi monesta talvikiipeilijästä tulee elitistejä kiipeilynsä suhteen? Uskaltaisinko mä sanoa jotain tän kauden Everest-yrkkääjien mediaetiikasta? Onko uus Alice In Chains hyvä? Nynnyilyn merkkejä on ilmassa, sillä enhän mä oikeasti uskalla mitään sanoa - joku voi vaikka pahoittaa mielensä. No sen verran uskallan sanoa, että grunge ei ole kuollut, ja se uus tyyppikin laulaa ihan hyvin. Mutta mun musamaku tiedetään; huonompi sellainen on korkeintaan eräällä toisella paikallisella jääkiipeilijällä. Kuka olis uskonut, että Teuvo Loman on levyttänyt Europen "Carrie":n nimellä "Kari"?



Turvallinen aihe on tietenkin lätistä jääolosuhteista. Jaskalla on kuulemma jäätä.
Mammutilla tuskin. Ruskeella on. Löytyi kivaa puikkojäätä, melkein-mummojäätä ja solidia verhoa. Pääsin lyömään kiville ja torkkaamaan - helvetin hyvää jääkiipeilyä. Pommitin Gorakia ylhäältä varmistaessani kevyellä knöölillä, koska se meni hymyilemään ja ei vuotanut verta mistään. Tähtäsin nenään - osuin poskeen. Mitään massiivista sotkua en saanut aikaan, pelkän pikkunätin vekin jolla toivottavasti saa pari irtopistettä toimistolla.

Torstaina pääsee onneksi taas pitkälle viikonloppureissulle, kohde vaan on epävarma koska keliennusteet seilaa vähän laidasta laitaan. Talvireissuissa parasta on toiminnan tietynlainen primitiivisyys: ei tarvii miettiä arkielämän skeidoja, kun elämä pyörii yksinkertaisten tavoitteiden ympärillä. Kun reissu menee hyvin, tarpeet täyttyvät hierarkisesti: ensin täytyy päästä pelkäämään, sen jälkeen täytyy päästä syömään, ja lopulta täytyy päästä nukkumaan. Seuraavana päivänä homma lähtee taas alusta. Yksinkertainen on kaunista.

Mulla on ollut alkukauden käytössä mulle aiemmin tuntemattoman merkin, Sterlingin, puoliköysi. Spekseiltään "Duetto" on aika pitkälle samanoloinen kuin Bealin Ice Linet, joissa on myöskin erittäin toimiva käsittely (Golden Dry). Sterlingin käsittely kantaa nimeä DryCore, ja tuntuu toimivan ja kestävän tosi hyvin. Köyden kuivana pysyminen on talvikaapeleissa ehdottomasti tärkein ominaisuus, varsinkin jos kiipeää useamman päivän putkeen. Pintakäsittelyt ei mun kokemuksen perusteella kestä kauaa, ja niiden uusiminen tulee äkkiä samanhintaiseksi kuin köyden ostaminen kunnon käsittelyllä, eli semmoisella jossa ydin ja säikeet on käsitelty kaikki erikseen (kuten esim. DryCore). Sterlingillä on nyt noin 30 täyspitkää rappelia takana, ja en oo huomannut vedenpitävyyden heikentyneen ollenkaan. Hyvä että alkaa olemaan jenkkiläisiä vaihtoehtoja köysihankintoihin.

6 kommenttia:

saku kirjoitti...

Saako antaa palautetta?

No, annan silti. Uusi taustakuva on makee mut kun se tulee ensimmäisen kappaleen taustalle, siis tekstin taakse, ni se vähän häiritsee. Ainakin mua. Tuskin kovin montaa muuta.

Jätkillä on hyvä meininki, jääkiipeilykin näyttää paljon siistimmältä ku mitä se oikeesti on. Muutenki hyvää läppää, vaikkakin everest-yrkkääjien mediaetiikan käsittely jäikin nyt vähän ohkaiseksi. Toisaalta, ehkä pieni journalistinen yläköysittely sallitaan kun vastapainoksi kerrotaan Teuvo Lomanin äänityksistä.

tapsa kirjoitti...

kiitos - palaute on aina paikallaan. et oo eka joka siitä taustasta sanoo, joten täytyy varmaan tehdä jotain. itseänihän se ei haittaa koska mulla on lievä punaviher värisokeus.

Riku kirjoitti...

meneekö hämäräsokeus samaan piikkiin, vai onko se piilareista kiinni?

tapsa kirjoitti...

eikun piilareissa ei ole hajataiton korjausta, jonka takia joskus menee vähän käsikopeloksi. hämärä- ja värievotus on vaikka olis millaset kakkulat päässä. ei ihme että välillä menee vähän käsikopeloksi, mutta mulla on toisaalta aika hyvä kuuloaisti.

Anonyymi kirjoitti...

miulki vähän vilisee silimissä tuo teksti.. On muuten hieno kuva! Siekö oot ottanu? Siul on muutenkin aika makiaa kuvamatheriaalia.. miuu aina niin naurattaa, kun luen siun tekstejä. Sie oot aika hyvä kirjottaa.

ja oot muutenkin aika ihq.. hih. XD

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää settiä pojat.
Teillä sentään on jäätä mitä yhä raapia..

Etelässä tulee vettä ku aisaa ja sekös vituttaa.

Tausta vilisee silmissä mutta ei se juurikaan menoa haittaa. Hyvii kuvii ukoilla.