7.9.2009

Tendinosis

Back to basics.

Vapaakiipeilykausi loppui pari viikkoa sitten jatkuvasti pahenevaan kyynerpääkipuun. Kortisonista on kuitenkin jo sen verran kokemusta, että aion hoitaa tämän ongelman ilman sitä. Nuorempana hoidatin perinteisen sormivamman (A2) sekä ranteen sloupperitulehduksen piikillä, mutta kyynerpäähän en uskalla antaa laittaa. Nyt on kymmenen päivää jääkuuria takana, ja tuntuu toimivan.
Tärkeintä kaikenlaisessa loukkaantumisessa on mun mielestä se, että löytää semmoista tekemistä, että pää ei hajoa mutta vamma pääsee paranemaan. Sohvalla makaamalla mulla ei oo ikinä mikään parantunut, vaan oon koittanut aina löytää sopivan intensiteetin jotta voi kivuttomasti treenata. Useimmiten se tietysti tarkoittaa lajinomaisen harjoittelun lopettamista, mutta ei onneksi ilmeisesti tällä kertaa.
Golfkyynerpäässähän on kysymys sormien koukistajien kiinnityskohdan ärtymisestä. Meikällä alkoi yösärkynä, josta sitten eteni pikkuhiljaa boulderoidessa tuntuvaan kipuun, ja siitä edelleen kivuksi joka tuntui trädiä kiivetessäkin, vaikka pelotti (yleensähän liidatessa ei tunne kipua, right?).
Kalliota kiivetessä ranne on useimmiten siten, että kämmenpuoli on kiveä vasten. Tämä asento on täysin erilainen kuin esimerkiksi silloin kun käsi on hakussa, jolloin ranne on aina samassa asennossa, ts. hakussa sormien koukistajien lihakset ja jänteet eivät altistu kierron aiheuttamalle "ylimääräiselle" venytykselle. Lisäksi hakussa sormien koukistus on aina sama. Em. tekijöistä johtuen mun kyynerpää ei onneksi ärtyynny kevyestä drytoolaamisesta. Olen muutenkin pitänyt parina viime vuotena kuukauden-parin tauon vapaakiipeilystä syksyisin, kun ulkokausi on päättynyt ja keskittynyt drytoolaamiseen. Lisäksi vuodenajat pitää huolen siitä että kiipeily on vaihtelevaa vuoden ympäri - erittäin tärkeää mun mielestä terveenä pysymisen kannalta.

Vuoristoklubin lauantainuotio.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hittom toi teidän draikka cave näyttää kyllä kivalta...pitäsköhän muuttaa rolloon jotta pääsis oikeesti veivaamaan käppyröiden kanssa :)