25.5.2009

Baugen

Erittäin sekaisin oleva seurakunta karautti torstain vastaisena yönä Rollosta Kvaloyalle. Skinit liekeissä ja rinkat täynnä erinäisiä gourmet -artikkeleita sekä niille sopivin juomin löysimme itsemme Baugenin majalta torstai-aamuna klo 5. Mukana olivat:

Entinen eräjorma, nykyinen mestariseikkalija Jumu.

Entinen partiolainen, ylioppilas Gorak.

Meikä.

Aurinkohan ei liiemmin laka paistamasta tähän aikaan pohjoisessa, joten pikku torkkujen jälkeen olimme valmiit setitykseen. Keli oli perus-norjaa, eli näkyvyys 2 metriä ja kosteusprosentti 100. Kallio ja halkeamat olivat märkiä, tottakai, mutta asenteellisesti olimme varautuneet "puolalaiseen". Viime vuonna kävi nimittäin niin, että aamun valjetessa sateisena jatkoimme unia, mutta havahduimme siihen että norjalaiset kanssasisaremme olivat täydellä tohinalla lähdössä majalta kiipeämään. Emme tietenkään voineet jäädä makaamaan, joten lähdimme kiipeämään ja totesimme, että jos vitoset pääsee märkinä ylös, niin kutoset tuntuu paljon helpommilta kuivina.

Rekkamies ajaa kelillä kuin kelillä.

Vårrusen 5- (150m) on ensimmäinen reitti jota pitkin Baugenin toppiin on kiivetty, herran vuonna 1976. Itäfeissin reittejä on siinäkin mielessä kiva kiivetä huonolla kelillä, että jos vitutuskäyrä nousee liiaksi niin rappeliankkurit on aina kutakuinkin saavutettavissa. Kyllä sateessa kiipeäminen aina majalla haisemisen voittaa, ja hyvähän se on osata kiivetä muulloinkin kuin optimiolosuhteissa.

Jumu ja Mannen med ljåen. (c) Riku

Kakkospäivä aukeni kirkkaana, ja pääsimme toisen historiallisen klassikon kimppuun. Mannen med ljåen, 6+, 250m, kiivetty vuonna 1979 - pakko olla hyvää kamaa siis. Reitin kruksin, ljåenin eli viikatteen bongaa helposti alhaalta - ärtsyn näköinen, mutta älyttömän kaunis dihedraali noin neljännen tai viidennen kp:n huudeilla. Baugenin kuusplussat on aika myllytystä, eikä puhtain paperein päästy ylös tälläkään kertaa. Reitinvalintaa sovellettiin alempana kun kutosen fingercrackki tuntui häviävän olemattomiin ja viikatteella nähtiin lievää hangdoggausta.

Lumivyöry yrkkää viikatetta. (c) Riku


Lumivyöryn rannetekniikka tuottaa tulosta alas mentäessä.

Kolmistaan laskeutuminen on ihan nohevaa kun on kolmet kädet hommissa.

Kolmospäivä aukeni masentavan sumuisena, mutta hieman raihnaisella startilla päästiin kuitenkin taas liikkeelle. Kelin epävarmuuden vuoksi lähdettiin leikkimään taas rappeliketjujen lähelle, Stjernedans:lle 6-, 150m. Hämmentävästi täysi sumu ei kuitenkaan ollut kastellut kiveä, joka oli täysin kuiva paria pientä ripottelukuuroa lukuunottamatta. Pari reissun parasta kp:tä löytyi ainakin omalta kohdalta juuri tältä reitiltä - oli oikeastaan tosi makeeta kiivetä kun ei nähnyt maata pilviltä.


Jumu kakkostelee Stjernedans:lla.


Chillaushylly 1 kp topista.

Skinnaus helpottaa lähestymistä.

Baugenin kiipeilyyn voi tutustua mm. opuksesta "Kvaloya - selected climbs" jota voi tilata mm. osoitteesta http://www.blixt.no/KvaloyaArchives/ .0 kommenttia: