26.12.2008

Terähommia

Gorak ilmestyi huudeille parin kepsun kanssa, tarkoituksenaan tehdä niille kepsuille jotain ja samalla vähän teroitella aseita. Meikäläisen sapeleissa ei liiemmin ollut teroitettavaa, mutta seuran vuoksi teroitin toiset raudat. Rautojen teroitus ei mun mielestä kovin aiheellista ole ennenkuin alkaa ennalta-arvaamattomasti lipsumaan, mutta hyvässä seurassa on aina mukava askarrella.

Sama homma hakuissa, ruuveissa ja raudoissa: pyöreästä kärjestä pitää päästä eroon. Ja se hoidetaan hiomalla tarpeeksi paljon etupuolta, vaikka näinkin kylmästi kuin kuvassa, että vanha teroitus tuhotaan kokonaan alta pois hiomalla suoraan terää vasten. Voihan sen hioa kummaltakin puolelta, mutta tämä on nopeampaa. Alapuolelle ei kannata mennä koskemaan, paitsi jos haluaa hifistellä. Tällöin voi sopivan kokoisella pyöröviilalla teroittaa hampaat. Viitsivä teroittaa ensimmäisen hampaan niin överiksi, että siihen muodostuu taaksepäin osoittava terä. Tämä heikentää terää jonkun verran, ja jos sellaisen virityksen potkaisee kiveen niin sen saa kyllä poikki. Sama homma toimii hakuissa paremmin, ko. tavalla teroitettua hakkua ei tarvitse lyödä, asettaa vain ja nykäisee (jolloin pitäisi kuulua "narsk") ja taaksepäin osoittava hammas pitää terän jäässä kiltisti vaikka vähän painopistettä muuttaisikin. Mutta sitten todellakin, kun sen lyö kiveen se helposti taipuu poikki kokonaan. Ja "normaalisti" teroitetut terävät hakunterät huukkaa lähes yhtä pommisti.

Kun pyöreästä kärjestä on päästy eroon, voi alkaa vetelemään terää oikean muotoiseksi. Viitsivä laskee kummallekin puolelle tehdyt vedot, jotta muoto säilyy symmetrisenä. Periaatteessa teroitus pitäisi tehdä aina samaan suuntaan, mutta en ole ikinä jaksanut vaan aina sahannut edestakaisin. Onhan se vähintään kaksi kertaa nopeampaa. Mitään neulanterävää alakärjestä ei kannata tehdä, se menee kuitenkin "tylsäksi" jo turpeessa kävellessä. Kohtuus kaikessa, ja valmiiksi tylsä terä menee suhteessa paljon vähemmän huonoksi kiven kohdatessaan. Ja nämähän ei sitten mitään virallisia ohjeita ole vaan ainoastaan allekirjoittaneen mieltymyksiä.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa.. tätähän tässä on kaipailtukkin jo tovi.

J